30°C

Beograd

Photo: pixabay/ilustracija

Izvor: telegraf

ŠTA JE ZAJEDNIČKO HEPATITISU I KORONI? Stručnjaci tvrde da su usko povezani

Zdravstveni zvaničnici i dalje su zbunjeni misterioznim slučajevima teškog oštećenja jetre kod stotina male dece širom sveta.

Dostupni dokazi ukazuju na to da deca koja dolaze lekaru s ovim problemom često imaju i stomačni virus. Navedeni virus je otkriven u krvi obolele dece, ali, začudo, nije pronađen u njihovoj bolesnoj jetri.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Postoji mnogo stvari koje nemaju smisla - rekao je Erik Kremer, istraživač virusa na Institutu za molekularnu genetiku u Monpeljeu, u Francuskoj.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i istražitelji širom sveta pokušavaju da reše situaciju sa hepatitisom kod dece.

Zvaničnici CDC-a prošle nedelje rekli su da trenutno istražuju 180 mogućih slučajeva širom Sjedinjenih Američkih Država.

Simptomi hepatitisa uključuju groznicu, umor, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, tamni urin, svetle stolice, bol u zglobovima i žuticu.

Adenovirus 41

Konvencionalni uzroci upale jetre kod inače zdrave dece - virusi poznati kao hepatitis A, B, C, D i E - nisu se pojavili u testovima. Ono što je ustanovljeno jeste adenovirus 41. Više od polovine slučajeva u SAD je bilo pozitivno na adenovirus, koji ima na desetine varijanti. U malom broju uzoraka testiranih da se vidi kakva je vrsta adenovirusa prisutna svaki put se pojavio adenovirus 41.

Činjenica da se adenovirus stalno pojavljuje pojačava argument da on igra ulogu, ali nije jasno kako, rekao je za "The Associated Press" dr DŽej Batler, zamenik direktora CDC-a za zarazne bolesti.

LEK ZA ŠTITNU ŽLEZDU: Ovaj magičan napitak REŠAVA SVE probleme (RECEPT)

Mnogi adenovirusi su povezani sa simptomima uobičajene prehlade, kao što su groznica i bol u grlu. Neke verzije, uključujući adenovirus 41, mogu izazvati druge probleme, uključujući upalu u želucu i crevima. Adenovirusi su ranije bili povezani sa hepatitisom kod dece, ali uglavnom kod dece sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Adenovirusne infekcije se ne prate sistematski u SAD, tako da nije jasno da li je nedavno došlo do porasta aktivnosti virusa. U stvari, adenovirusi su toliko česti da istraživači nisu sigurni šta da misle o njihovom prisustvu u ovim slučajevima.

- Ako počnemo da testiramo sve na adenovirus, naći će toliko dece koja ga imaju - rekla je dr Heli Bhat, pedijatrijski gastroenterolog.

Kako naučnici kažu, deca koja su imala hepatitis ili ga i dalje imaju, u većini slučajeva su preležala korona virus.

- Moguće je da čestice korona virusa koje vrebaju u crevima igraju ulogu - rekao je Petter Brodin, pedijatrijski imunolog na Imperijal koledžu u Londonu.

Kako prenosi Abc7.com, u medicinskom časopisu Lancet, Brodin i drugi naučnici sugerisali su da kombinacija korona virusa i adenovirusne infekcije može izazvati reakciju imunog sistema koja oštećuje jetru.

- Mislim da je to nesrećna kombinacija okolnosti koja bi ovo mogla da objasni - rekao je Brodin.

Studija "Western Reserve University", koja tek treba da bude recenzirana, sugeriše da deca koja su imala korona virus imaju značajno veći rizik od oštećenja jetre.

Dr Markus Bakfelner, pedijatrijski lekar za zarazne bolesti na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, učestvovao je u identifikaciji prvih slučajeva u SAD na jesen.

- Bolesti su bile "čudne" i zabrinjavajuće - rekao je dr Markus i dodao da šest meseci kasnije ne znaju tačno sa čime imaju posla.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar