11°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: TANJUG

SZO UPOZORAVA: Postoji opasnost od širenja majmunskih boginja unutar grupa visokog rizika

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) danas su upozorili da bi "kontinuirana cirkulacija" virusa majmunskih boginja u svetu mogla da rezultura intenzivnim širenjem tog virusa unutar grupa visokog rizika, kao što su trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom i deca.

SZO navodi da se istražuju izveštaji o zaraženoj deci, uključujući dva slučaja u Velikoj Britaniji, kao i da se prati situacija u Španiji i u Francuskoj iako nije zabeležen nijedan težak slučaj među obolelima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

MAJMUNSKE BOGINJE STIGLE U HRVATSKU! Potvrđen prvi slučaj

Virus je do sada identifikovan u više od 50 novih zemalja izvan Afrike u kojoj su majmunske boginje endemska bolest.

- Zabrinut sam zbog trajne transmisije virusa jer to upućuje na zaključak da prisustvo virusa jača i da bi mogao da zahvati grupe visokog rizika, uključujući decu, imunokompromitovane i trudnice - poručio je danas iz Ženeve generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema podacima SZO, od početka epidemije u maju evidentirano je više od 3.400 slučajeva majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj i to uglavnom u Evropi među homoseksualnim muškarcima, ali i više od 1.500 obolelih i 66 smrtnih slučajeva u zemljama u kojima se taj virus najčešće širi.

Prošle nedelje SZO je zaključila da se epidemija nije raširila u toj meri da bi zahtevala proglašenje vanredne situacije u javnom zdravstvu, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, Tedros je poručio da SZO pažljivo prati epidemiološku situaciju i da će stručni komitet biti sazvan "što je pre moguće" kako bi se ponovo izvršila stručna procena.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar