2°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: TANJUG

"KORONA SE BRZO ŠIRI, JER SE LJUDI NE TESTIRAJU, OSTAJU KOD KUĆE": Vakcine širom sveta spasile 20 miliona života

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano, izjavio je danas da se korona virus ubrzano širi zato što ljudi, umesto da se testiraju, ostaju kod kuće.

Skano je istakao je da su vakcine širom sveta spasile 20 miliona života, a podvarijante omikron soja korona virusa BA 4 i BA 5 zaraznije su u odnosu na prethodne, ali i da vakcine smanjuju mogućnost razvijanja teške kliničke slike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kongo proglasio KRAJ EPIDEMIJE ebole!

Napomenuo je da se u 110 zemalja beleži porast slučajeva korona virusa, a ako se uporede maj i kraj juna meseca, reč je o porastu od 20 odsto.

Sojeve BA 4 i BA 5 mnogi nazivaju i turistickim virusima, a oni su odgovorni za porast slučajeva u Evropi.

- Do porasta je najpre došlo u Portugaliji, gde je sada stabilnije, ali se talas kreće ka Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i dalje ka istoku - rekao je Skano.

Od sredine juna beleži se porast slučajeva i u regionu, a ako se uporede prva i poslednja nedelja juna, broj slučajeva je četiri puta veći.

- I dalje smo daleko od talasa iz januara, kada su brojke bila 20 puta veće nego sad, ali to govori da se pandemija promenila, ali nikako nije završena - istakao je Skano.

Simptomi dve pomenute podvarijante omikron soja liče na letnju virozu, neki imaju visoku temperaturu, neki stomačne tegobe, a neki neurološke.

Skano ističe da je problem što mnogi koji imaju simptome ostaju kod kuće i ne testiraju se, što je dovelo do ubrzanog širenja korona virusa.

- Imamo alate da kontolišemo pandemiju, a naročito u leto da zaštitimo starije, da nastavimo sa imunizacijom, i primenjujemo mere javnog zdravstva. Mi nemamo kristalnu kuglu, ali očekujemo porast i treba nastaviti sa vakcinacijom i na jesen - rekao je Skano.

Omikron uspeva da zaobiđe imunitet kod vakcinisanih osoba i kod onih koji su preležali korona virus, ali ukoliko ste vakcinisani možete da očekujete lakšu kliničku sliku.

- Želeo bih nešto da pojasnim, vakcine deluju i spasavaju živote, one rade ono za šta su napravljene. Kad je reč o podvarijantama, one su zaraznije u odnosu na prethodne i hteo bih da kažem da je tačno da je omirkon veoma zarazan, ali vakcine smanjuju mogućnost teške kliničke slike i spsasavaju živote - poručio je Skano.

Dodao je da je za 18 meseci dato oko 12 milijardi doza vakcina, te da je 75 odsto starijih od 65 godina je vakcinisano.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar