4°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Kurir.rs

MAJKA GLEDALA KAKO SE DETE GUŠI: Pulmolog savetuje kako roditelji treba da reaguju u slučaju napada astme, ovo je ključno!

Pre nekoliko dana u centru Beograda pripadnici policije pritekli su u pomoć majci sa detetom sa 11- ogodišnjim detetom koje je imalo težak napad astme. Policija je prevezla majku i dete u bolnicu.

S obzirom na to da žena nije znala kako da pomogne detetu,  dr Saša Milićević je obrazložio kako se treba postaviti ako dete ima napad gušenja.

- To je jedno od najdramatičnijih situacija u medicini. Zaista deluje dramatično kada roditelji razmišljaju da li će dete da se uguši ili ne. Ako primetite da dete otežano diše, ako svira u plućima, ako iz nekog razloga ima upalu astme, bez obzira da li je to sa nekog rođendana, pa se tamo pušilo, promena vremena ili da je bilo u sredini sa mnogo prašine, treblo bi mu dati inhalaciju - rekao je Saša Milićević .

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHON

- Većina roditelja imaju inhalator sa obzirom da je astma postala jedna od najčešćih bolesti. Najvažnije je dati nešto iz grupe lekova koji šire disajne puteve, tkz. bronhodilatatora. Ne treba paničiti, već se treba javiti najbližem pedijatru. Detetu treba dati čaj, jer on širi disajne puteve i staviti ga u sedeći položaj, najbolje da bude malo nagnuto ka napred. Ako nemate inhalator pri ruci, može se dati lek u obliku sirupa iz grupe bronhodilatatora - savetovao je doktor. 

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar