6°C

Beograd

Photo: FREEPIK/FREEPIK

Izvor: OBJEKTIV/INFORMER

OPREZ: Zašto vas bole ZGLOBOVI pri promeni vremena i kako da umanjite bol?

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Što smo stariji, to su sve češći problemi sa zglobovima i kostima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

DIRLJIVO! Sada je jasno zašto ga ŽENE toliko vole! Ovim je SVE rekao!

Bolni zglobovi u ranijim godinama mogu da budu znak artritisa koji vas očekuje u starosti, ali su bolovi u zglobovima mogući i prilikom promene vremena.

Prema istraživanju sprovedenom 2014. godine, čak 67 odsto ljudi koji boluju od osteoartiritisa osetljivi su i na promene vremena, a takve osobe mnogo češće od drugih pate od bolnih i ukočenih zglobova.

Mogući uzroci

1. Nizak vazdušni pritisak ili nagle promene pritiska

Tečnost koja podmazuje vaše zglobove osetljiva je na nagle promene vazdušnog pritiska. Pritom se posebno misli na pad pritiska. Kod sniženog pritiska tečnost u zglobovima dobija manje pritiska i može da stvori oticanje i upalne procese u okolnim tkivima i zglobovima.

Kod naglih promena vazdušnog pritiska, takođe, vaše tetive, tkiva i mišići se stežu ili se šire. To utiče i na vaše zglobove, koji posledično postaju bolni.

2. Hladnoća

Kod niskih temperaturasinovijalna tečnost unutar vaših zglobova postaje gušća i manje pokretna. Zbog toga oni postaju kruti i nefleksibilni, te vam je svaki pokret otežan. Zglobovi su najbolniji u vreme naglog pada temperature vazduha.

3. Slaba cirkulacija krvi

Prema mišljenju naučnika, tokom hladnijih dana krv pojačano struji prema vitalnim organima, poput srca i pluća. To znači i da je smanjen dotok krvi prema udovima i zglobovima. I to može da bude jedno od objašnjenja za veću bol u zglobovima.

4. Neaktivnost

Kada je hladno ili je velika vlaga u vazduhu, skloni ste tome da ostajete kod kuće, ne krećete se i samo sedite? Zbog nekretanja vaši zglobovi postaju kruti i nefleksibilni, a samim time i bolni.

5. Loše raspoloženje

Velika hladnoća, a posebno kišoviti dani, nekako izvlače iz vas loše raspoloženje i negativne emocije? Kada ste u takvom emocionalnom stanju, skloniji ste intenzivnije da osećate i nelagodu i bol.

Kako da pomognete sebi?

Ne zaboravite na fizičku aktivnost, čak i zimi

Bez obzira na vaše godine, jako je važno da se svakodnevno krećete i da ste aktivni, a to važi i za hladne dane. Sva su istraživanja pokazala da telesna aktivnost znatno ublažava bolove kod artritisa.

Ako napolju pada kiša ili sneg, uvek možete da razvučete prostirku kod kuće i radite vežbe istezanja ili pak da vozite kućni bicikl. Možete da potražite i neki zatvoreni bazen i počnete rekreativno da plivate. Plivanje je, naime, izvrsno za zdravlje zglobova!

Utoplite se pre izlaska

Ako planirate izlazak kada je jako hladno, utoplite se (nosite tople čarape i rukavice jer su stopala i ruke posebno osetljivi) i obucite se slojevito.

Ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću na otvorenom, uvek se toplo obucite, ali tako da u svakom trenutku možete da skinete višak odeće sa sebe.

Jedite hranu koja smanjuje upale

Ako patite od bolnih zglobova, obratite pažnju na izbor namirnica. Konzumirajte hranu sa protivupalnim svojstvima – prirodne namirnice poput svežeg voća i povrća bogatog nutrijentima i antioksidansima. Povećajte unos belog i crnog luka, kurkume i đumbira.

Pruštite sebi dovoljno sati kvalitetnog sna

Dobar san je ključan za vaše zdrave kosti i zglobove. Tokom oći, dok čvrsto spavate, vaše se kosti i zglobovi obnavljaju i stvaraju se nove ćelije. Ako vam fali sna, taj je proces znatno ometen. Stoga, priuštite siebi svake noći 7-8 sati kvalitetnog sna.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar