19°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv.rs

JEDAN OD GLAVNIH RAZLOGA: Zašto žene stare brže od muškaraca i da li DEBLJINA kože ima veze sa tim?

Jedan od glavnih razloga je manja proizvodnja kolagena 

PROČITAJTE JOŠ:

BOKAN U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Živimo u društvenoj igrici zvanoj "UDRI SRBINA"!"

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

Često nam se čini da se priroda pobrinula za sve – poznato je da žene žive duže od muškaraca, ali, sa druge strane, mnogi misle da dame brže stare od jačeg pola.

A naučnici navode nekoliko sasvim logičnih razloga za to.

Žene više pate od stresa

Žene su sklonije mentalnim slomovima, posebno ako su povezani s poslom, smatra doktorka Džudit Moring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve objašnjava. Fluktuacije hormona povezane su s depresijom. Takođe, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce, a stalni stres neizbežno dovodi do ranijeg starenja.

Žene koje su rađale stare brže

Američko istraživanje koje je organizovano na Univerzitetu Džord Mejson dokazalo je da zbog trudnoće žene izgledaju 11 godina starije. Žene koje su rodile imaju kraće telomere (sićušni delovi genetskog materijala koji se nalaze na krajevima hromozoma) od onih koje nisu.

Što su telomeri kraći, to izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 25 odsto deblja od ženske. Procenat se može razlikovati od muškarca do muškarca, ali prosek ostaje. Međutim, iako muškarci imaju manje bora, one koje imaju su dublje od ženskih.

Nivoi testosterona su različiti

Visok nivo testosterona usporava starenje. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona.

Menopauza takođe igra ulogu

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene prolaze kroz menopauzu, njihova tela prestaju da proizvode onoliko kolagena kao nekada. To uzrokuje gubitak elastičnosti kože.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar