12°C

Beograd

Photo: vikipedija

Izvor: telegraf

PSIHOLOG TVRDI: Muškarci uz ovu osobu su bolji muževi!

Vrlo često možemo čuti da oni koji imaju brata ili sestru imaju najboljeg prijatelja za ceo život, a kakav će biti njihov odnos najviše zavisi od  roditelja i vaspitanja.

Ta vrsta bliskosti koja se oseća sa nekim s kim ste odrasli od prvog njegovog/njenog ili vašeg koraka je nešto posebno.

Obično se kaže da onaj ko ima brata ili sestru nikada neće biti sam.

Međutim, i u tom odnosu važi nepisano pravilo da su sestre posvećenije braći i više vezane za njih, nego obrnuto.

Sigurno je da sestre imaju mnogo veći uticaj na braću i njihove emotivne izbore nego što se to donedavno znalo.

Ono što su istraživanja pokazala je da su muškarci koji rastu uz sestre uglavnom bolji muževi.

Bez obzira na sve, svako ko ima brata ili sestru ili, pak, oboje, bio je i u detinjstvu blagosloven odrastanjem sa decom sa kojom deli ista iskustva.

Iako podjednako volimo svoju braću i sestre, istraživanje je pokazalo da su srećniji oni dečaci koji su odrastali sa sestrama od onih koji su jedinci ili imaju brata.

VAŽNO

Stefanović: Samo jaka vojska garantuje mir i bezbednost

VUČIĆ U DESPOTOVCU POSETU ZAPOČEO OBIILASKOM TEHNIČKE ŠKOLE

VULIN: "Kurti opstruiše pregovore Beograda i Prištine"

Podnete KRIVIČNE PRIJAVE zbog urušavanja zgrade na Vračaru

Istraživači sa Univerziteta Lajkester De Montfort i Univerziteta Ulster u Severnoj Irskoj proučavali su 570 osoba starih između 17 i 25 godina. Postavili su im niz psiholoških pitanja o brojnim temama, uključujući i mentalno zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ

KRIMINOLOG PORUČUJE! Evo kako se treba odbraniti od napadača! Sve o slučaju koji je zapanjio Srbiju! (VIDEO)

VASKRSAO KAO ISUS: Sahranjen S.S. dva dana kasnije ispostavilo se da je živ!

PROKOPOV DAN: Ognjeni svetac strogo kažnjava jedan greh, molite se za zdravlje dece!

LIGA ŠAMPIONA: Zvezda protiv Kairata danas od 16.00 sati

Prikupljeni podaci pokazali su da su učesnici koji su odrasli sa sestrama bili podstaknuti da otvorenije komuniciraju o svojim osećanjima, što im je dalo pozitivniji pogled na život i više razumevanja za emocije drugih ljudi.

- Čini se da sestre podstiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodicama. Emocionalno izražavanje je od ključne važnosti za dobro psihološko zdravlje, a braća koja su rasla uz sestre su u tome bolja, što ih čini i boljim emotivnim partnerima - kaže profesor Toni Kasidi, jedan od autora studije.

Koliko je za formiranje ličnosti i karaktera značajno odrastanje u porodici gde su deca različitog pola najbolje govori podatak da su u najvećem broju slučajeva ti mališani, a kasnije i odrasli muškarci daleko saosećajniji od onih koji su rasli sami ili sa drugim dečakom.

- Dečaci su po prirodi manje otvoreni - kaže  psihoterapeut Ana Popović.

- Ispostavlja se i u praksi, kao što je pokazalo i istraživanje, da braća koja rastu uz sestre otvorenije pokazuju emocije i spremniji su za komunikaciju.

Ona ističe da dečaci često odgovaraju na pitanja kratko, dok su devojčice te koje daju opširne odgovore i objašnjenja.

- Ispostavlja se da kasnije u partnerskim odnosima dečaci koji su rasli uz sestre imaju bolju komunikaciju i spremniji su na razgovor sa partnerkama - ističe ona.

Sagovornica Telegrafa smatra da su odnosi između braće i sestara naročito značajni u porodicama gde su roditelji razvedeni.

- Ta deca lakše prolaze i traumu zbog razvoda roditelja, jer imaju jedno drugo. Značajan je i redosled, odnosno da li je sestra starija ili mlađa - navodi Popović.

Ona objašnjava da se brat koji ima sestru, u zdravim porodičnim odnosima, uglavnom postavlja kao njen zaštitnik bez obzira na to da li je mlađi ili stariji.

- S druge strane, sestre su vrlo bolećive na braću, posebno ako su starije od njih. U tom slučaju se postavljaju kao neko ko brine o njima, a ako su mlađe brat je njihov heroj. I ovaj segment utiče na to kako će se muškarac postaviti kao budući supružnik - navodi Popović

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar