26°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

SREĆNO DETINJSTVO: Pet rečenica koje svako dete treba da ČUJE od svojih roditelja

Stvorite im put ka sticanju samopouzdanja i srećnom životu

PROČITAJTE JOŠ: EVO KADA ĆE BITI SAHRANA MARINE TUCAKOVIĆ

Svaki roditelj se nada da će u budućnosti njegovo dete biti odgovorno, uspešno i srećno. Njihovo detinjstvo je savršeno vreme da počnete da ih ohrabrujete i dajete neophodne alate kako bi, na kraju, postigli sve to su zamislili.

PROČITAJTE JOŠ"SRPSKA MONIKA BELUČI" BLISTA NA SELU U OSOMOM MESECU TRUDNOĆE (FOTO)

Ojačavajući njihovo samopoštovanje i pomažići im da veruju sebi i upravljaju svojim osećanjima, biće spremni kada dođe vreme da se hrabro i odlučno suoče sa svetom odraslih.

Zbog toga bi trebalo da koristite fraze koje utiču na jačanje samopouzdanja kako biste pomogli deci da nauče da veruju u sebe. 

1. “Možete računati na mene” ili “Ovde sam da vam pomognem”

Kad god vidite da vaši mališnai sumnjaju u sebe ili žele nešto da učine, ali izgleda da nemaju hrabrosti – bilo zato što ne znaju kako to da urade ili zato što se plaše – podsetite ih da ste vi ti za njih.Dajte im do znanja da mogu računati na vas i da imaju vašu podršku i pomoć ako je potrebno. Samo saznanje da ste tu za njih ohrabriće ih da pokušaju i možda će uspeti, čak i ako im ne morate pomoći.

Zato je od vitalne važnosti da deca osećaju da mogu računati na svoje roditelje kad god imaju problem. Ova vrsta fraze, osim što jača vezu i poverenje između roditelja i dece, deci će takođe dati mnogo sigurnosti i samopouzdanja– ove fraze će im pomoći da izbegnu strah, znajući da će, ako se dogodi nešto loše, mama i tata biti tu da ih zaštite ili pomognu.

Učenjem i vežbanjem ovih stavova od ranog detinjstva njihov rast i razvoj će biti lakši, posebno kasnije u životu kada počnu da se bave ozbiljnijim situacijama.

2. “Reci mi” ili “Slušam”

Ova rečenica je usko povezana sa prethodnom, ne možemo reći “Ovde sam” ako kasnije, kada nam žele nešto reći, nemamo vremena za slušanje. To šalje potpuno suprotnu poruku: “Nisam ovde”, “Nemam vremena za tebe”. Trenutak kada vaše dete želi nešto da podeli sa vama najbolje je vreme da pokaže da ste zaista tu za njega.

Prestanite sa onim što radite, za vas će to biti samo nekoliko minuta, ali za vašu decu to će značiti da vam je stalo i da mogu računati na vas. Slušajte pažljivo, ne ismevajte njihovu priču i ne umanjujte njenu važnost. Ako su to hteli da podele sa vama, to je zato što im je to važno. Ne prekidajte ih. Ako želite da date svoje mišljenje, sačekajte dok ne završe.

Ono što možete da uradite je da pokažete interesovanje i uzbuđenje za ono što vam govore: “Zaista?”, “Neverovatno”, deca to obožavaju. Ovo je idealan način da počnete da gradite dobru komunikaciju sa svojom decom i ojačate njihovo poverenje u vas. Kako budu stariji, želeće da nastave sa vama da dele svoja iskustva i brige.

3. “Mnogo te volim” ili jednostavno “Volim te”

Mi se brinemo o njima, pazimo na njih, plaćamo im školovanje, organizujemo časove posle škole, kupujemo im sve što im je potrebno. Sve ovo je zbog toga što ih volimo i oni su najvažniji u našim životima. Međutim, za dete postizanje ovog zaključka nije tako jednostavno. Zato stručnjaci preporučuju da, osim što deci pokazujemo ljubav kroz svoje postupke, to treba da radimo i verbalno.
Ove dve fraze su posebno moćne – ovo su njihove prednosti:

1. Jačaju vezu između roditelja i dece i poboljšavaju porodičnu komunikaciju

2. Daju deci samopouzdanje i duševni mir, jer se osećaju okruženi ljubavlju

3. Jačaju njihovo samopoštovanje i pomaže im da vole sebe

4. Omogućavaju im da rastu srećno, prenoseći istu na svoje okruženje

5. Jačaju njihovu emocionalnu inteligenciju i njihov odnos sa osećanjima

4. “Opraštaš li mi?”

Kao nesavršena ljudska bića, svi grešimo, uključujući i mamu i tatu. A koji je bolji način da naučimo svoju decu da preuzmu odgovornost za svoje greške od vođenja primerom? Kada vide da mi, njihovi omiljeni superheroji, ostavljamo po strani svoj ego i tražimo oproštaj, shvatiće koliko je to zaista važno.

Mnogo puta ne samo da ne tražimo oproštaj, već prisiljavamo svoju decu da to učine. U tim slučajevima šaljemo deci vrlo zbunjujuću poruku. Umesto da podstiču empatiju prema drugima, primoravajući ih da rade nešto što ne žele, oni osećaju da ih žrtvujemo, zbog čega se fokusiraju na svoju ličnu nelagodu, a one na onu prave žrtve.

Stoga, kad god mislite da ste pogrešili, ponudite im iskreno izvinjenje prilagođeno njihovim godinama. Objasnite gde ste pogrešili, kako se osećate u vez sa tim i šta ste naučili iz toga kako bi to vaša deca razumela i primenila.

5. “Verujem u tebe” ili “Verujem ti”

Kad smo malo,saznanje da mama i tata veruju u nas čini da se, kao magijom, osećamo svemoćni. Čak i ako ono što želimo da uradimo ne uspe prvi put, to što roditelji veruju u nas pomaže nam da pokušamo ponovo.

Ne radi se o tome da lažemo decu i stalno im govorimo da im verujemo da će učiniti ono što je potrebno, znajući da u određenim prilikama to zaista neće moći učiniti. Možda je to zato što zadatak nije prilagođen njihovom uzrastu, još nisu spremni ili je jednostavno nemoguć. Naše poverenje mora biti stvarno i opravdano.

Verujući im, pomoćo ćete im da razviju samopouzdanje. Verovaće da mogu (što je prvi korak u mogućnosti), neće lako odustati i tražiće alternative i rešenja koja ih približavaju ciljevima jer su sigurni u sebe i veruju da će ih postići.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar