Izvor: Objektiv
27.09.2021 u 11:54
0

DA LI STE ZNALI: Pet mitova o odvikavanju od PELENA u koje roditelji ne bi trebalo da VERUJU

Stručnjaci ističu da su u pitanju informacije koje nisu tačne

PROČITAJTE JOŠ: „NAPRAVIO SAM DIVAN MOST IZMEĐU NJUJORKA I BEOGRADA“: Dejan Jelača EKSKLUZIVNO otkriva trenutnu situaciju u Americi! (INTERVJU/FOTO)

Kada je u pitanju odvikavanje od pelena, neophodno je da budete strpljivi jer se to neće desiti preko noći.

Roditelji često veruju u mitove koji se prenose sa kolena na koleno, a koji im zapravo ne služe.

Često u nameri da daju dobar savet, bliske osobe će roditeljima sa detetom pružati informacije koje zapravo nisu tačne. 

Majka dvoje dece i savetnica za roditeljstvo po imenu Kirsti Ketlej je otkrila pet mitova o odvikavanju od pelena koje roditelji ne bi trebalo da praktikuju.

1. Postoje optimalne godine kada će dete biti spremno za taj korak

Verovatno ste negde pročitali informaciju da dete mora da ima tačno dve godine i tri meseca u trenutku kad postane spremno za skidanje pelena. Ne, vaše dete biće spremno kad bude spremno. Obično je to između druge i treće godine, ali može se dogoditi i pre ili posle tog perioda.

Osim što mora da bude fizički spremno za taj važan korak, isto tako mora i emocionalno da bude spremno, za šta je obično potrebno duže vreme. Znakovi koji ukazuju da je dete spremno za učenje da obavlja nuždu u toaletu su suva pelena duže vreme, možda sami iskazuju želju da koriste WC.

Od koristi može da bude i ako dete zna samo da obuče i skine gaćice i da je svesno toaleta i onoga šta se na njemu i u njemu događa.

PROČITAJTE JOŠBOGATO: Zavirite u Eleninu luksuznu vilu, dizajnerka je kupila i deo šume! (FOTO)

2. Dečake je teže naučiti nego devojčice

Pol ne čini razliku, kratko i jasno!

3. Dete je bolje odvikavati od pelena leti nego zimi

Dete kada je spremno nije važno da li je leto ili zima. Roditelji moraju da se obezbede  zalihama donjeg veša i krpama kojima će obrisati pod u slučaju da se nužda dogodi na nezgodnom mestu.

4. Noćna pelena mora da bude suva

Do osme godine može da se dogodi da se pomokri u krevet pa suva pelena ne mora da bude uslov za odvikavanje. Ograničavanje tečnosti sat vremena pre spavanja može da pomogne. Neka deca imaju suvu pelenu celu noć pa je koriste čim se probude.

Ako vaše dete ima više od osam godina i još uvek mokri u krevet, posetite lekara i obratite mu se za pomoć i savet.

5. Deca treba da koriste toalet, a ne nošu

Mnoga deca koja imaju stariju braću ili sestre od početka radije koriste WC. To ne treba da se obeshrabri, ali u redu je i da koriste nošu dok ne uspostave ravnotežu.

Ketlej preporučuje da nošu držite u kupatilu, umesto da dete uči da je dobro da obavlja nuždu u bilo kojoj prostoriji u kući.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter