Izvor: Objektiv
20.10.2021 u 14:52
0

IMUNITET: Devet saveta za BOLJE zdravlje cele porodice

Stvari koje se odnose na vas, važe i za vaše dete

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVO ZA HAPPY TV MILAN POPOVIĆ O ODNOSU SA SEVERINOM: Ličnu sujetu i ego treba da ostavi po strani, dobrobit deteta je najvažnija

Kako dolazi zima, potreba za unosom vitamina se povećava.

Vitamini su od presudne važnosti kako bi se organizam odbranio od virusa i bakterija.

Jesen je naročito pogodna za razne viruse i prehlade.

Kako bismo se mnogo lakpe izborili sa time, bitno je da imamo jak imunitet.

Kvalitet životnog stila osnovna je imuniteta, zbog čega je bitno da poradimo na tome.

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVNO U VEČERAŠNJEM „GLAMURU“ SAZNALI SMO : Ovo je neostvarena želja Ane Bekute! Evo ko od pevača zarađuje najveći bakšiš (FOTO)

1. Spavajte dovoljno

Spavanje i imunitet su u veoma bliskoj vezi. Važno je da san bude kvalitetan i da traje više od 7 sati kada su odrasli u pitanju. Što se dece tiče, ona treba da spavaju duže. Tinejdžeri treba da spavaju 8 – 10 sati dnevno, a mlađa deca i do 14 sati. Ako imate problem sa snom, pokušajte da ograničite gledanje u ekrane, naročito pred spavanje.

Zatamnjena prostorija, čitanje knjige mogu vam biti od pomoći da lakše zaspite.

2. Povrće i voće

Nikada nije dovoljno govoriti o ovome. Ishrana je od velike važnosti za imunitet, a trebalo bi da bude bogata nutirtijentima, antioksidansima. Zato bi ishrana trebalo da se bazira na voću, povrću, orašastim plodovima. Za imunitet su antioksidansi vrlo značajni

3. Više zdravih masti

Ne zaboravite da u ishranu uključite maslinovo ulje, losos i druge ribe, čija seme. Sve to će vam pomoći da se mnogo lakše izborite sa infekcijom.

4. Probiotici su važni

Za imunitet je veoma važno zdravlje creva, a na njega utiču probiotici. Zato se preporučuje unos jogurta i kefira, a mnoga istraživanja su pokazala njihove benefite po zdravlje dece.

5. Ograničen unos šećera

Stručnjaci ističu da rafinisani i dodati šećeri mogu dovesti do gojaznosti i problema sa kilogramima, dijabetesom. Sve to može dodatno oslabiti imunitet. Zbog toga je od velikog značaja ograničavanje ugljenih hidrata, kako kod odraslih, tako i kod dece.

6. Vežbajte

Iako preterano vežanje može naškoditi imunitetu, kretanje i umereno treniranje su veoma važni. To će poboljšati rad organizma, ojačaće imunitet, a telo će se tada mnogo lakše odbraniti od bolesti. Možete se igrati sa decom napolju, šetati se, trčati, raditi vežbice.

7. Dovoljno vode

Voda vas neće direktno zaštiti od virusa, ali je važno sprečiti dehidrataciju organizma, jer može izbiljno naškoditi celokupnom zdravlju. Uvek radije birajte vodu, nego neke zaslađene napitke.

8. Manje stresa

Smanjenje stresa i anksioznosti je jedan od najvažnijih koraka do jakog imuniteta.

Dugotrajan stres može prilično oslabiti imunitet i rad organizma generalno.

9. Mudro koristite suplemente

Svi znaju da je dobro uključiti vitamine u svakodnevnicu. Ipak, ne smemo preterati sa njima, zato je naročito važno da popričate o tome sa lekarom, a kada su deca u pitanju, sa pedijatrom.

Za jak imunitet preporučuju se najčešće vitamin C, D, cink. Ipak, o količini nemojte da donosite odluku sami.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter