2°C

Beograd

Photo: Pixabay/ddimitrova

Izvor: Objektiv

VAŠE DETE ŽELI DA SE OBUČE SAMO? Možda traje kao večnost, ali je bitno zbog JEDNE stvari da mu to dozvolite

Golden Rose ad

Stručnjaci smatraju da na taj način razvija svoju nezavisnost

PROČITAJTE JOŠ: ZDRAVSTVENO STANJE MARINKA ROKVIĆA I DALJE NEIZVESNO: Oglasio se i sin Nikola

Sigurno vam se do sada desilo da žurite prepodne da odvedete dete u vrtić, pa da vi nastavite dalje sa svojim poslom.

Međutim, dete je nemirno, nije se dovoljno naspavalo i traži od vas da se obuče samo.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravstveno stanje pevača stalno varira: DARKO LAZIĆ MORA PONOVO NA OPERACIJU?

Možda će vam biti lakše da ga vi obučete jer ćete ubrzati čitav proces i brzo ćete biti spremni za vrtić, ali ponekad je dobro pustiti dete da se obuče samo.

Možda ste mislili da to nije mnogo važno, ali zapravo jeste, a postoji i adekvatan razlog za to. Samostalnost i snalažljivost su osobine koje se razvijaju od malih nogu, te bi bilo dobro da pustite dete da učestvuje u svim redovnim aktivnostima poput oblačenja, jela, lične higijene.

Čak su i neka istraživanja pokazala da ovo ima benefite, jer tako dajemo detetu priliku da samo pronađe rešenje, da bude samostalno, ali i da ima više samopouzdanja.

– Samostalnost u oblačenju je važna i sa psihološkog i sa emotivnog aspekta. Deca teže nezavisnosti, pa nije čudno što zimi žele da obuku, recimo, kupaći kostim. Naravno da to roditelji neće dozvoliti, ali su ovakva iskustva potrebna, jer se tako gradi samopouzdanje i ličnost – ističe porodični terapeut Karen Ruskin.

Pored toga što je dobro za razvoj samostalnosti, samostalno oblačenje pozitivno deluje i na razvoj motorike, naročito kada dete zakopčava dugmad. Doktorka savetuje da bi bilo dobro da pustimo dete da odabere odeću, da se samo obuče, ma koliko to dugo trajalo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad