11°C

Beograd

Photo: Pixabay/Joffi

Izvor: Objektiv

SVE NAS ZANIMA: Kako izgledaju prvih 24 sata u životu BEBE?

Golden Rose ad

Evo šta sve možete da očekujete

PROČITAJTE JOŠ: ŽELJKO ŠAŠIĆ: A šta misliš da mene moja ćerka sluša? Ne daj Bože da bude kao Dara!

Za svakog roditelja rođenje bebe je bitan događaj koji im zasigurno menja život.

Taj dan donosi neverovatno uzbuđenje, ali i mnogi roditelji ne znaju šta ih sve čeka.

Za vaše dete, ovo je velika promena, pa je bitno da znate kako će izgledati prva 24 sata u životu bebe, kao i šta će beba sve osećati.

PROČITAJTE JOŠ: IPAK JE ZA POHVALU: Podigli spomenik Tošetu, ni Makedonci ga ne bi prepoznali!

Kako beba izgleda odmah posle porođaja?

Kada se beba rodi, koža će joj verovatno biti plava i možda išarana. Biće prekrivena amnionskom tečnošću, krvlju i verniksom, koji podseća na sir. To je sve potpuno normalno. Kako beba počne da diše, tako će i koža poprimiti roze boju, što se dešava već u toku prvog minuta. Šake i stopala će možda ostati plavičaste par sati posle porođaja. Amnionska tečnost i verniks su zapravo važni za bebu, a pomažu joj i da se oseti sigurno, jer je to podseća na matericu.

Placenta i presecanje pupčane vrpce

Nakon porođaja imaćete dodatne kontrakcije koje će vam pomoći da izbacite placentu. Kada se to dogodi, preseći će vam pupčanu vrpcu.

Kontakt koža na kožu

Nakon vaginalnog porođaja, staviće vam bebu na grudi, upravo zbog kontakta kože na kožu. Bebi će biti potreban san i hrana, a vaš dodir će joj dati sigurnost i toplinu. Ovako će beba prestati da plače, biće joj uspostavljena telesna temperatura. I nakon carskog reza, vaša beba će vam biti na grudima što je pre moguće.

Hranjenje

Relativno brzo posle porođaja beba će osetiti potrebu za hranom i u nekim porodilištima ćete moći odmah da dojite bebu. Prvo dojenje možda ne bude bilo lako, slobodno potražite pomoć od babice i sestara.

Prvo mleko koje krene naziva se kolostrum, žućkasto je i ono je najbolja prva hrana za dete. Ako ne uspete odmah, probajte nakon nekoliko sati ponovo da dojite bebu.

Merenje bebe

Nakon porođaja babice će izmeriti težinu i dužinu vaše bebe.

Vitamin K

Babica će vam verovatno predložiti da beba dobije injekciju vitamina K, kako bi se sprečilo krvarenje zbog nedostatka ovog vitamina.

Spavanje

Vrlo brzo posle prvog hranjenja će beba zaspati. Imajte na umu da će prespavati više od pola tog prvog dana.

Apgar test

Jedna od osnovnih stvari koje se određuju čim se beba rodi jeste ocena APGAR TESTOM. Posmatra se bebin rad srca, disanje, boja, tonus mišića, refleksi. Ocene se dele od 1 do 10. Sve iznad 7 znači da je dete dobro.

Šta će moja beba videti, čuti, osetiti?

Beba poznaje vaš glas još od trudnoće, pa će ga prepoznati i nakon rođenja. Verovatno će joj biti poznat i tatin glas, jer je često pričao u bebinoj blizini. Vaš glas će bebici pružiti sigurnost. Na vašim grudima moći će da oseti i vaše otkucaje srca, baš kao što je osećala i u materici.

Bebin vid je malo pomućen na porođaju, ali će moći da se fokusira na vaše lice sa daljine od nekih 30 cm. To je otprilike razmak od vaših grudi do očiju.

Urin i mekonijum

U prva 24 sata beba će barem jednom piškiti i kakiti. Prva stolica se naziva mekonijum, a u narednih nekoliko dana će se ona menjati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad