-2°C

Beograd

Photo: Pixabay/Joffi

Izvor: Objektiv

OKREĆE SE NA ZVUKOVE: Kada će beba početi da se odaziva na svoje IME?

Ako do određenog vremena ne uočavate da beba prepoznaje svoje ime, posavetujte se sa pedijatrom

PROČITAJTE JOŠ:"ON JE MENI KRUNA ŽIVOTA": Ceca progovorila o novim pesmama i unuku, a evo šta misli o trošenju novca poznatih ličnosti!

Svaki roditelj jedva čeka da njegova beba počne da se odaziva na svoje ime.

To nesumnjivo predstavlja jedan od najlepših momenata u njihovom životu i odrastanju bebe.

Osim toga, mnogi roditelji se raduju kada dete prvi put izgovori “mama” ili “tata”. 

Ako uhvatite dobar momenat, bilo bi lepo da kamerom snimite taj trenutak jer će vam biti vredna uspomena tokom života.

Osim toga, još jedna važna stvar je biranje imena za bebu. Roditelji se uglavnom trude da izaberu ime koje će se slagati sa prezimenom, pa u to ulažu mnogo energije.

PROČITAJTE JOŠ:POSTAJE OTAC?! Oglasio se Petar Grašo i otkrio da li je to tačno, a ovo je njegova bivša uradila nakon svega!

Mnogi roditelji se pri tom pitaju kada će beba početi da se odaziva na svoje ime. Na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor. Kao i kod progovaranja, prohodavanja, i ovo je nešto što se razlikuje od deteta do deteta.

Ako smatrate da dete kasni po pitanju progovaranja, nemojte odmah praviti uzbunu i misliti da postoji neki problem.

Kada će beba reagovati na svoje ime?

Ovo se razlikuje od deteta do deteta, ali stručnjaci smatraju da se to može desiti između 8. i 10. meseca života. Kao i kod ostalih faza razvoja deteta, ne postoji tačno određeno vreme kada će dete početi da prepoznaje svoje ime. Do 15. meseca dete će verovatno početi direktno da reaguje na svoje ime.

Kako dete počinje da prepoznaje ime?

I ovo je nešto što se razlikuje od deteta do deteta. Ipak, postoje neki pokazatelji da je beba počela da prepoznaje svoje ime:

1. Kada čuje svoje ime, počinje da se okreće da vidi odakle taj zvuk dolazi.

2. Zastane sa onim što radi jer je čula svoje ime.

3. Dete se nasmeši ili glasom reaguje kada ga čuje.

Kako možemo da naučimo dete kako se zove?

Stručnjaci ističu da će dete najlakše naučiti svoje ime ako ga tako zovete od početka. Ponavljanje je najbolji način za učenje kad su u pitanju deca. U slučaju da vaše dete čuva dadilja ili neko od vama bliskih rođaka, zamolite ih da i oni vaše dete zovu po imenu, umesto da mu daju nadimke i da mu tepaju.

Da li treba da se zabrinete ako dete ne reaguje na svoje ime?

Ako vam je to drugo ili treće dete po redu, sasvim je u redu da se zabrinete jer dete ne zna svoje ime, za razliku od ostale dece.

Ali, imajte na umu da su sve bebe drugačije i ima svoj ritam. Ipak, u nekom trenutku bi svakako trebalo da se posavetujete sa pedijatrom. Ako dete ne reaguje baš nikako na svoje ime posle 12. meseca, a govorite mu ga često, popričajte sa pedijatrom o tome.

Morate znati i to da beba svoj govor i razumevanje istog razvija polako i vremenom. Deca progovore prvu reč obično do 14. meseca, ali ni to ne mora biti baš tako, jer se svako dete razvija svojim tempom. Ako primetite da je prošlo mnogo vremena, a dete još nije progovorilo, nemojte paničiti već popričajte sa pedijatrom ili logopedom. Oni će vas uputiti na to da li je potrebno raditi nešto dalje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad