24°C

Beograd

Photo: Pixabay/joffi

Izvor: Objektiv.rs

UČESTALI GRČEVI KOD BEBA: Šta ih izaziva, kako da ublažite problem i kad da se obratite pedijatru

Neprospavane noći su svakodnevica mladih roditelja

Grčevi kod beba obično počinju između treće i šeste nedelje života.

U tom periodu bebe intenzivno plaču i teško se smiruju. Osim toga, stiskaju pesnice, grče i opuštaju nožice.

Druge simptome, poput dijareje, povraćanja, krvi u stolici ili povišene temperature treba odmah prijaviti pedijatru.

Grčevi neminovno izazivaju plač, ali on ne bi trebalo da traje satima, jer grčevi popuštaju i beba se umiri.

Šta izaziva grčeve?

Nauka još uvek nije utvrdila šta tačno izaziva grčeve kod beba, ali se pretpostavlja da ih izaziva više faktora.

Pre svega, bebe jedu više puta dnevno, čak do 8, a svaki obrok premašuje kapacitete njihovih organa za varenje.

Hrana se u stomaku vari kontrakcijama/grčenjem mišića želuca i creva, ali kada se ta grčenja javljaju previše često zbog broja obroka, može doći do pojave bola.

Jedan od uzročnika može biti i nepravilna tehnika dojenja Takođe, pojedine namirnice u ishrani majke ili bebino brzo gutanje mleka dovodi do uvlačenja velike količine vazduha u bebin probavni sistem, što može dovesti do nadimanja i pojave bolnih grčeva.

Neki stručnjaci, sa druge strane, smatraju da se grčevi javljaju zbog previše stimulacija upućenih na bebin nerazvijen nervni sistem, koje dolaze spolja.

Kako ublažiti grčeve?

Neka okruženje u kom beba boravi bude slično okruženju u kom se nalazila pre rođenja – toplo i smirujuće. Uvijte bebu čvrsto u ćebence i ljuljajte je u naručju. Možete pokušati da rešite problem i tako što ćete je držati u uspravnom položaju, jer će se tako lakše oslobodila gasova.

Nekim bebama može da prija i zvuk lagane muzike.

Blaga masaža bebinog stomaka u smeru kazaljke na satu može takođe da bude od pomoći. Međutim, to nikako nemojte raditi posle obroka, već sat vremena pre njega. Pravite blage pokrete vrhovima dva prsta od pupka ka spolja i ponavljajte ovo sve dok bebi prija i dok se ne buni.

Neki stručnjaci smatraju da grčeve izaziva vazduh u crevima, pa da, stoga, bebu treba hraniti u uspravnom položaju, jer se tako smanjuje njegov ulazak.

Pronađite u apoteci flašicu sa “sporom” cuclom koja ima manji otvor, pa sprečava gomilanje vazduha.

Ukoliko dojite bebu možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka. Takođe, proverite sa lekarom da li bebu dojite na pravi način.

Neki pedijatri takođe savetuju i da prekidate bebu nekoliko puta tokom hranjenja kako bi podrignula.

Ukoliko bebu hranite formulom, razgovarajte sa pedijatrom i, ako on to odobri, promenite vrstu formule kojom hranite novorođenče i potražite specijalizovane formule protiv grčeva.

Zvukovi poput usisivača, mašine za sudove i fena za sušenje kose, mogu umirujuće da deluju na bebu. Pretpostavlja se da je razlog tome podsećanje na zvukove koje je čula u materici. Možda će vašoj bebici to pomoći da se oseća sigurno u novom okruženju.

Topla kupka, termofor za bebe ili peškir natopljen toplom vodom koji se drže na bebicinom stomaku, tradicionalan su način smanjenja bolova izazvanih grčevima. Kada primenjujete ovu metodu, neophodnoje da vodite računa o temperaturi vode.

Farmaceutske preparate uzimajte samo uz saglasnot pedijatra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar