19°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

PSIHOTERAPEUT U EMISIJI "SAVETNIK": Zalažemo se da svaka opština u Beogradu ima SAVETOVALIŠTE ZA NASILJE U PORODICI

Psihoterapeut Marija Milenković bila je gost emisije "Savetnik". Nasilje u porodici je česta tema, kako da prepoznamo nasilnika, i uloga žene koja je stub porodice, da li neko pokušava da poremeti stvar?

-Moj dugogodišnji rad sa porodicama mi nameće da žena jeste stub porodice, i treba da zadrži tu ženstvenu ulogu. Ona mora i treba da bude ispoštovana i njena prava moraju da ostanu zagarantovana, a sa druge strane žena treba da ostane žena. Porodica kakvu danas imamo prošla je transformacije društva, htela ne htela, članovi su usmereni jedni na druge. Ženu vidim kao sposobnu ličnost koja ima prava kao i muškarac, ali je vidim I pored jednog dobrog muškarca I uklapajući se stvaraju porodicu u kojoj deca rastu srećna, rekla je Marija Milenković.

-Lični stav moj jeste da ima zloupotrebe žene koja je pretrpela nasilje u porodici. Mislim da je feminizam doveo ženu da je ohrabruje da bude izolovana i sama, to je moje lično mišljenje, mislim da ona treba da bude ravnopravna u ljudskim pravima, da ispoljava svoja htenja isto koliko I muškarac. Stigmatizacija žene koja potraži pomoć često nije podržana društveno ili od strane svoje porodice, tu ostaje sama. Žena treba da bude ono što su njene odlike, majka, supruga, ličnost koja zavređuje pažnju kao i muškarac i ima prava da bira i partnera, i posao, rekla je. 

-Ja se zalažem da svaka opština u Beogradu ima savetovalište, i krenula sam da se borim za takve centre, koje neće biti nalik bolnicama. Porodična savetovališta su nešto što sam i uz pomoć Ministarstva i uz pomoć gospođe Slavice Đukić Dejanović i na Čukarici i na opštini Stari grad pokrenula ovo pitanje. I da ćemo pomoći onima ko ima potrebu da traži smernice za dalje, rekla je psihoterapeut. 

-Definicija nasilja u današnjem društvu nije jasno određena, još lutamo u tome šta podrazumevamo pod tim, rekla je.

-Kada procenite da ste ugroženi, vi pozovete policiju. Kada oni izađu na teren, oni prepoznaju ko je ugrožen i dovode u normalno stanje događaj koji je u toku. Partneri na sudu mogu da pokrenu postupak i onda je težište na tim organima. Postoji situacija gde je i muškarac ugrožen. Dešavalo mi se kada sam radila sa decom koja su bila žrtva nasilja, velike traume i za decu i za porodicu ukoliko procena nije adekvatna. Ne sme da se svede niša na ličnu procenu, učestvovala sam u edukaciji u MUP-u, nasilje mora da ima svoje karakteristike prema kome se određuje ko je nasilnik, a ko žrtva, ovo ne sme da se banalizuje, rekla je Marija Milenković. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar