10°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Novosti Magazin

DA LI ZNATE ZAŠTO SU IGRAČKE BITNE ZA ODRASTENJE DECE?

Svaka osoba čuva uspomenu na svoju omiljenu igračku.

Bilo da je u pitanju plišani meda, barbika ili automobil, igračke su bile direktni odraz naše ličnosti, predmeti pomoću kojih smo maštali i kreirali čitav jedan svet, prijatelji koji su nas štitili od mraka i uz koje smo se osećali sigurno.

I danas je tako, igračke za decu su veoma bitan faktor odrastanja, ali se u današnje vreme povećala i ponuda, pa je sve teže odabrati pravu igračku za svog mališana.

Svaka igračka ima svoju funkciju i namenu i pozitivno deluje na razvoj deteta u bilo kom uzrastu. Igračke su moćno sredstvo osposobljavanja svakog deteta.

Igrajući se, dete stiče izvesne psihofizičke sposobnosti, uči, poboljšava koordinaciju pokreta i koncentraciju, a sve to kroz zabavu. Igrajući se samo, u društvu sa svojim vršnjacima ili porodicom, deca razvijaju svoj karakter, uče se empatiji, praštanju, razvoju mašte i kreativnosti, ali i timskom duhu.

Deca odrastanjem menjaju svoja interesovanja prema igračkama, tj. određene igračke prerastu.

Zato je potrebno igračke za decu prilagoditi njihovom uzrastu i potrebama. Svojim oblikom, bojom, izgledom i materijalom, igračke utiču na:

⋅ Motorički razvoj – jačanje muskulature vašeg deteta, kao i koordinacija pokreta je izuzetno važna, još od najmanjeg uzrasta, pa su igračke idealne za pravilan razvoj čitavog organizma;

⋅ Kognitivni razvoj deteta – usmeren na podsticanje kreativnosti, koncentracije i pamćenja, a samim tim i mišljenja i samostalnosti;

⋅ Razvoj emocija – dete se kroz igru i odabirom različitih uloga uči empatiji i želji da pomaže drugima, da ih shvata i razume;

⋅ Socijalni razvoj – druženje i socijalizacija među decom se najbolje ostvaruje druženjem i igrom. Uz svoje drugare, vaš mališan će naučiti da deli, da poštuje svoj red i poštuje potrebe druge dece.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar