20°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: ona.rs

Kakva je uloga baka i deka u vaspitanju unučića? Ko su glavni vaspitači?

- Uloge u porodici bi trebalo da budu jasno definisane kako se deca ne bi zbunjivala, a glavni vaspitači trebalo bi da budu roditelji, a ne bake i deke - kaže za Ona psiholog Ana Popović.

Na vaspitanje dece ne utiču samo roditelji, već i ostali članovi porodice, a posebno bake i deke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako da prepoznate da li je vaše dete introvertno

Međutim, dešava se neretko u mnogim porodicama da bake i deke pokušavaju da preuzmu ulogu "glavnog vaspitača" na sebe i da postavljaju pravila po kojima bi, prema njihovom mišljenju, trebalo vaspitavati decu.

- Uloge u porodici bi trebalo da budu jasno definisane kako se deca ne bi zbunjivala, a glavni vaspitači trebalo bi da budu roditelji, a ne bake i deke - kaže za Ona.rs psiholog Ana Popović.

Kako navodi, za zdrav razvoj dece je vrlo značajna ta bezuslovna ljubav koju dobijaju od baka i deka, ali da roditelji njihovih roditelja moraju biti svesni svoje uloge.

- Bake i deke su tu da vole i da maze decu, da pomognu roditeljima, ali bi, što se vaspitanja tiče, trebalo da poštuju pravila koja roditelji postavljaju - objašnjava terapeut.

Kada šteta može da bude veća od koristi 

Popović ističe da je važno da se poštuju principi koje su postavili roditelji i da se deci ne popušta, ako recimo tata i mama kažu da nema slatkiša ili ako je zahtev da dete u određeno vreme ide na spavanje.

- Naši roditelji bi trebalo da shvate da su oni završili sa postavljanjem pravila u vaspitanju kada su vaspitavali nas, odnosno svoju decu i da bi kod unučića trebalo da poštuju principe vaspitanja njihove dece - kaže Popović.

Na pitanje zašto se nekada bake i deke "mešaju" u vaspitanje dece i kakvu poruku time šalju unučićima, psiholog kaže:

- Deke i bake to nekada rade nesvesno zato što nisu možda "zadovoljni" time kako su vaspitali svoju decu, pa smatraju da imaju pravo da tu "grešku" isprave na unucima. Ili, pak, misle da su oni sada iskusniji pa bolje znaju šta i kako bi trebalo, jer su već vaspitali jednu generaciju. Nekada umeju čak i da kritikuju svoju decu pred unucima, a da ne shvataju da ruše autoritet svoje dece, čime čine štetu i deci i svojim unucima - kaže sagovornica Ona.rs.

Ona ističe da deca kada slušaju bake i deke kako kritikuju njihove roditelje, u početku osećaju zbunjenost i potrebu da odbrane mame i tate, a u kasnijem periodu, u pubertetu i adolescenciji to i te kako mogu da zloupotrebe.

- Oni to u pubertetu, koji je inače osetljiv period za odnose sa roditeljima i te kako umeju da zloupotrebe, pa se onda neretko dešava da imaju ozbiljne konflikte sa roditeljima, a onda i bake i deke odjednom zaključe kako dete baš i nije onako fino i vaspitano kako su oni očekivali - navodi terapeut.

Popović kaže da bi zato bake i deke trebalo da shvate da su oni tu podrška u vaspitanju njihovoj deci, a ne glavni vaspitači svojih unučića.

- Verovatno ste bili u situaciji  da se baka nameće, da i pored toga što je majka dece prisutna, sprema doručak ili ručak, na primer. Bake misle da to rade iz najbolje namere, ali time šalje lošu poruku i majci dece govoreći joj da je nesposobna, kao i detetu da njegov roditelj nije dovoljno dobar i sposoban da brine o njemu. To je samo jedan primer.

U ovakvim porodicama nije redak slučaj da bake i deke poistovećuju svoju decu i unučiće i dalje se ponašaju kao jedini roditelji u kući - ističe psiholog.

Ona savetuje da je u tim situacijama, ipak, najbolje za dobrobit dece, ma kako da to nekada može da bude neprijatno bake i deke "postaviti na svoje mesto".

- Razgovarajte sa njima, zahvalite im se na podršci i pomoći koju od njih imate, ali postavite i jasnu granicu do koje je dozvoljeno da idu, odnosno pokušajte da im objasnite da takvim ponašanjem čine "magareću" uslugu i vama kao njihovoj deci i  svojim unučićima - navodi Popović.

Uloga baka i deka je da budu podrška roditeljima

Za roditelje je važno da uz podršku baka i deka, oni ipak budu ti koji su glavni za donošenje oduka.

- Roditelji ako su zadovoljni modelom po kome su vaspitavani, preneće ga u vaspitanju svoje dece. Međutim, ima naravno i onih koji smatraju da se vremena menjaju, pa principe u vaspitanju prilagođavaju vremenu i imaju svoja pravila, koje bi deke i bake trebalo da poštuju bez obzira da li im se sviđaju ili ne.

Vaspitanje dece je pre svega odgovornost roditelja, a ostali članovi porodice su tu da pruže podršku i daju savet ukoliko ga od njih roditelji traže. Naravno, ovo se odnosi i na bake i deke - ističe Popović.

Ona smatra da je za pravilan i zdrav razvoj dece važno da postoje jasne uloge i granice u njihovom vaspitanju.

- Bake i deke su tu da pomognu i to je njihova dobra volja, da pričuvaju decu kada roditelji rade, uživaju u šetnjama i pričama sa njima. Svima je u interesu da deca budu lepo vaspitana, da izrastu u zdrave i uspešne ličnosti i zato je važno da im se šalju jasne poruke i da u porodici vlada harmonija i prihvatanje - objašnjava Popović.

Ona navodi da bi deca kuću baka i deka trebalo da doživljavaju kao mesto porodičnog okupljanja u vreme praznika ili porodičnih svečanosti.

- To će biti značajne uspomene i osećanja topline porodičnih okupljanja i doma koja će nositi sa sobom, a koja će graditi njihovu ličnost. Takve stvari biće od mnogo veće pomoći i njihovim roditeljima u vaspitanju - smatra Popović.

Kako navodi, bake i deke i njihova bezuslovna ljubav su neprocenjivi za odrastanje i vaspitanje dece, ali ako su neopterećeni nerešenim odnosima i nezadovoljstvom koje mogu da ispoljavaju prema svojoj deci.

- Dede i babe su veoma dragocene osobe za svako dete, mogu mnogo da pomognu u njihovom vaspitanju i odrastanju. Jedino što je važno jeste da puste roditeljima da određuju pravila. Ako hoće da pomognu mladim roditeljima u vaspitanju dece potrebno je da poštuju njihova postavljena pravila, da ih pohvale i daju im podršku. Tako će biti od najvećepomoći i svojim unučićima - navodi Popović.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar