20°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: ona.telegraf.rs

Šta znači ime Vesna: Ima dubok koren u našoj tradiciji, čak i jedna boginja nosi to ime!

Ime Vesna se po pravilo davalo ženskoj deci koja su rođena da donesu radost ili onoj deci koja su vesnici proleća.

Iako je ime Vesna staroslovenskog porekla, danas je, nažalost, izgubilo na popularnosti. U savremenom svetu primat su preuzela neka druga, takođe lepa imena, ali ovo ime veoma lepog značenja i upečatljive simbolike sve ređe nose bebe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

5 IMENA za devojčice koja imaju značenje "anđeo"!

Kao što je već rečeno, poreklo vodi iz staroslovenske grupe jezika i pretpostavlja se da je poteklo od slovenske boginje proleća - Vesne.

Druga pretpostavka je da je izvedeno od reči vesnik, što predstavlja onog koji najavljuje ili oglašava dolazak proleća, radosti i sunca.

U Rusiji ovo ime predstavlja mladost, radost i nesputanu lepotu.

Postoje čak i pretpostavke da ovo ime vodi poreklo iz staroindijskog jezika, da je poteklo od reči "vas", koja se odnosi na svetlost, dan, jasnoću.

Ime Vesna se po pravilo davalo ženskoj deci koja su rođena da donesu radost ili onoj deci koja su vesnici proleća, pa prema nekoj nezvaničnoj statistici najviše Vesni je rođeno u aprilu i maju.

Za ovu decu važi da su oličenje topline i svetlosti, da su srećna, vedra, razdragana i poletna, vedrog duga i čistog srca.

Ime Vesna je relativno popularno u nekim slovenskim zemljama, a pre svega u Rusiji, Ukrajini, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Belorusiji i Makedoniji.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar