Izvor: alo.rs
18.01.2020 u 18:46
0

PUTOVANJE ZA NAJHRABRIJE: „Ukleta mesta“ na planeti postaju sve popularnija

Postoje brojne lokacije na svetu koje su zahvaljujući legendama koje su o njima ispredane dobile epitet najukletijih mesta na svetu. Mnoge od njih su napuštene, što dodatno doprinosi njihovom zastrašujućem izgledu.

Ovih pet gradova i ostrva se smatraju najukletijim mestima na svetu, a na priče o nekima od njih ravnodušni mogu biti samo najhrabriji.

Ostrvo Roanok u Severnoj Karolini

Grupa Engleza na čelu sa kapetanom Džonom Vajtom naselila se na ovom ostruvu 1578. godine. Posle nekog vremena Vajt je otplovio u Englesku po zalihe, a na Roanoku je ostala njegova porodica i kolonisti.

Kada se vratio, zatekao je uništeno utvrđenje bez ijednog njegovog sunarodnika. Navodno, na drvetu je bila urezana reč „Kroaton“ što je ime jednog od domorodačkih plemena. Po nekim pretpostavkama kolonisti su se priključili Indijancima i otišli, ali ostala je legenda i do danas se ovo ostrvo smatra ukletim.

Ostrvo Nauru na jugu Tihog okeana

Do pre pola veka žitelji ostrva Nauru bili su najbogatiji na svetu. Lokalni stanovnici tvrde da su zbog zagađenja koje je izazvalo iskopavanje fosfata svi prodali svoje posede i otišli. Oni koji su ostali veruju da su bogovi kaznili tadašnje stanovnike i njihove potomke zato što su uništili prirodne lepote.

Danas je Nauru jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Kako bi opstali, većinu prostora iznajmljuju Australiji za privremeni smeštaj izbeglica i imigranata.

Dvorac Monsinjor na jugu Francuske

Ovaj zabačeni zamak, koji se nalazi na vrhu strme litice, među lokalnim stanovništvom je poznat i pod nazivom „Sotonina sinagoga“. U 12. veku ovaj zamak je bio sedište Katara, hrišćana koje je Katolička crkva proglasila jereticima. Posle opsade koja je trajala devet meseci, a u kojoj je učestvovao i sam papa, 200 Katara je spaljeno na lomači, ali su neposredno pre pogubljenja prokleli ovaj zamak.

Ostrvo Povelja u Italiji

Žitelji koji nastanjuju oblasti u blizini ovog ostrva do danas veruju da se „zao čovek kada umre probudi u Povelji“, koja je nazvana i „Ostrvo smrti“, a nalazi se nedaleko od Venecije. Danas na ovom ostrvu živi samo nekoliko vinogradara sa svojim ovcama, a nekada ga je naseljavalo stotine porodica.

Bili su toliko ekonomski napredni da su imali svoje lokalne zakone i bili potpuno nezavisni od ostatka države, dok nije izbila epidemija kuge, koja je pokosila većinu stanovnika.

Posle toga ostrvo je postalo sanatorijum za obolele od gube i mentalnih bolesnika. Konačno je napušteno 1968. godine. Biznismen Luiđi Bronaru kupio je ostrvo 2014. godine sa namerom da ga obnovi, ali nije otkrio za koje namene.

Timbuktu, grad na severu Malija

Ekstremisti su 2012. godine napali Timbuktu i oskvrnavili grobove svetaca, uradivši nešto što je do tada bilo nezamislivo – razneli su vrata džamije iz 15 veka. Prema legendi, otvaranje ovih vrata, starih 600 godina, dovelo bi do smaka sveta.

Od tada, lokalni stanovnici upozoravaju na haos koji je nastao svuda okolo. Neki od njih tvrde da je grad već stotinama godina pod kletvom, još od vremena kad se trgovalo solju, kada su kružile glasine da su njegove ulice popločane zlatom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter