25°C

Beograd

Photo: unsplash

Izvor: Happy BSC

HOĆEMO LI PONOVO PUTOVATI KAO NEKADA? Stručnjaci kažu NE pre 2024. godine

Očekuje se da će se turizam širom sveta vratiti na nivoe pre pandemije najranije 2024. godine, saopštila je u utorak Svetska turistička organizacija.

Veoma zarazna varijanta Omikrona, iako blaga, "poremetiće oporavak" početkom 2022. godine, nakon što je prošle godine zabeležen rast od četiri odsto u odnosu na 2020, prema Svetskom turističkom barometru agencije UN sa sedištem u Madridu.

Prihod od turizma u 2020. bio je 72 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu – koja je završena početkom pandemije koronavirusa.

- Tempo oporavka ostaje spor i neujednačen u svim regionima sveta zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stope vakcinacije i poverenja putnika, navodi se u saopštenju.

U Evropi i Americi, dolasci stranih posetilaca porasli su za 19 odsto, odnosno 17 odsto, prošle godine u odnosu na 2020.

Na Bliskom istoku, međutim, broj dolazaka je opao za 24 procenta 2021. godine, dok su u azijsko-pacifičkom regionu bili 65 procenata ispod nivoa iz 2020. i 94 procenta niži u odnosu na nivoe pre pandemije.

U saopštenju se navodi da turistički profesionalci "vide bolje izglede" za ovu godinu nakon turbulencija u prvim mesecima zbog talasa Omikrona.

Agencija predviđa porast međunarodnih dolazaka od 30 do 78 odsto ove godine tokom 2021. godine, dok će ostati daleko ispod nivoa iz 2019. godine.

Većina stručnjaka kaže da ne predviđaju povratak na nivoe pre pandemije najmanje do 2024. godine.

Mnoge zemlje u velikoj meri zavise od turizma i željno iščekuju povratak u normalu.

- Ekonomski doprinos turizma u 2021. (meren u turističkom direktnom bruto domaćem proizvodu) procenjuje se na 1,9 biliona dolara (1,68 biliona evra), što je iznad 1,6 biliona dolara u 2020, ali je još uvek znatno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona dolara, izjavili su.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar