Izvor: zanimljivostidana.com
15.03.2022 u 15:17
0

Ovo je najdublja reka na svetu! Mrtva riba otkrila koliko je zapravo duboka

Najdublja reka na svetu Kongo nalazi se na afričkom kontinentu! Ujedno je sa svojom dužinom od 4.7000km druga najduža reka Afrike (posle reke Nil) i jedina je reka koja prelazi ekvator dvaput…

Izvor reke Kongo se nalazi u savani u Zambiji, na nadmorskoj visini od pet stotina kilometara od Mumena naselja. Samo ime reke Kongo potiče od Kongo kraljevstva koje je bilo locirano na južnoj obali reke. Kraljevstvo je imenovano po svojoj Bantu populaciji, koja se u 17. veku nazivala “Esikongo”

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sliv reke Kongo drugi je najveći na svetu (nakon reke Amazon). Sliv reke Kongo, koji pokriva ukupnu površinu od 3.800 000 km² i čini 13% cele Afrike, odnosno pokriva teritoriju veličine Indije. Od reke Kongo zavisi život 75 miliona ljudi, među njima je oko 150 različitih etničkih grupa. U slivu reke Kongo živi više od 10.000 vrsta tropskih biljaka, od kojih 30% ne postoji nigde drugo u svetu.

Unutar toka reke Kongo nalazi se preko 4.000 rečnih ostrva od kojih je više od 15 dužih od 16 km. Upravo zbog ovih ostrva neki delovi toka nisu plovni. Skoro 400 km Konga nije plovno, razlog tome su osim ostrva i zbog mnogobrojni vodopadi.

Reka Kongo je toliko duboka da do nekih njenih delova ne dopire svetlost! Najdublji delovi reke Kongo dostižu i do 220 metara ispod površine vode.Tako da je ponela titulu najdublje reke na svetu! Ova dubina čini reku Kongo oko 64 metra dublju od druge najdublje reke na svetu, Jangce u Kini

Koliko je reka Kongo duboka otkrio je jedan neobican detalj koji je privukao pažnju naucnika, bila je to mrtva riba!

Pre 10-ak godina uočena je bleda i slepa riba, ciji je nedostatak pigmenta podsećao na pećinske životinje. Međutim, u reci Kongo nema podvodnih pećina. Ispostavilo se da je riba stradala od naglog smanjenja spoljnog pritiska pri čemu se stvaraju mehurići u krvnim žilama.

Proučavajući donji tok reke u kom je riba pronađena, otkriveno je čitavo bogatstvo ribljih vrsta koje su evoluirale kako bi se prilagodile dubokoj reci i njenim jakim strujama. A otkriveno je i kako je upravo Kongo najdublja reka na svetu.

Zbog svoje jedinstvene “anatomije” reka Kongo podeljena je u tri dela: gornji, srednji i donji Kongo.

Gornji čine brze pritoke, srednji je uglavnom mirnijeg toka, dok donji ima mnoštvo tesnaca i slapova, zbog čega može biti opasan. Kako je srednji tok dugačak oko t 1.000 kilometara i prolazi nedaleko od vecih gradova, brojni stanovnici ga koriste za prevoz camcem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter