Izvor: BSC Happy
18.09.2023 u 21:09
0

AKO JE DO SADA NISTE PROBALI URADITE TO ŠTO PRE: Jedna od najmoćnijih lekovitih biljaka podmlađuje, smiruje, reguliše šećer

Ašvaganda je jedna od najmoćnijih biljaka za zdravlje, a dokazano je i njeno adaptogeno delovanje, što znači da uravnotežuje organizam na razne načine, a nema štetno dejstvo. Pored toga, može se kupiti u našim zdravim hranama.

Ova biljka, poreklom iz Indije, na tom području se hiljadama godina koristi kao tonik za podmlađivanje organizma i kao afrodizijak, a u zapadnom svetu je dobila na značaju tek relativno nedavno.

NE RADITE OVO SKRAĆUJE ŽIVOT: Šest navika koje dokazano skraćuju životni vek ljudi

Ašvaganda je jedna od najmoćnijih lekovitih biljaka, a u tradicionalnoj medicini najčešće se propisuje za jačanje imunog sistema posle bolesti. Još jedno važno svojstvo koje mu se pripisuje je pomoć kod nesanice.

Lekovita svojstva

Ašvaganda sadrži mnoga lekovita jedinjenja, uključujući laktone, alkaloide, holin, masne kiseline i aminokiseline i može pomoći kod stresa, umora, nedostatka energije i poteškoća u koncentraciji.

Lekari su godinama proučavali ašvagandu, a postoji više od 200 istraživanja o njenim lekovitim efektima.

U čemu sve može pomoći:

Štiti imuni sistem;

Protiv stresa;

Poboljšava učenje, pamćenje i vreme reakcije;

Smanjuje anksioznost i depresiju;

Pomaže u borbi protiv degenerativnih bolesti moždanih ćelija;

Stabilizuje nivo šećera u krvi;

Snižava holesterol;

Pojačava seksualnu moć i pomaže kod impotencije;

Pomaže u zarastanju rana;

Pomaže protiv zatvora i štiti želudac i creva od bolesti

Pomaže u borbi protiv dijabetesa;

Pomaže kod nesanice i hroničnog umora;

Koristi se za detoksikaciju tela;

Pomaže u lečenju astme i bronhitisa.

Ašvaganda je veoma moćan antioksidans, koji uništava slobodne radikale koji su odgovorni za mnoga stanja i bolesti i proces starenja. U ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini) postoje određene biljke sa adaptogenim prednostima, a ashvagandha je jedna od njih.

Šta su adaptogeni?

Adaptogeni su prirodne supstance koje pomažu telu da se lakše nosi sa fizičkim, hemijskim i biološkim stresorima. Oni su zapravo prirodni regulatori metabolizma i stvaraju ravnotežu u telu.

Ašvaganda može pomoći i štitnoj žlezdi – upravo zato što je adaptogen, ašvaganda pozitivno utiče na lučenje tiroidnih hormona u oba smera. Ako štitna žlezda proizvodi previše hormona, ašvaganda ometa njihovo formiranje. Ako proizvodi premalo hormona, ašvaganda stimuliše njihovu proizvodnju.

Antikancerogena svojstva

Ajurvedski lekari u Indiji je koriste za prevenciju i lečenje raka, a njena antikancerogena svojstva potvrđena su kliničkim istraživanjima. Jedna studija iz 2000. godine istakla je efekat na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Autori navode da je ašvaganda efikasna u različitim uslovima, kao što su artritis i drugi poremećaji mišićnog sistema, bolesti nervnog sistema i visok pritisak.

Kako dozirati?

Obično se konzumira u obliku kapsula, a preporučena doza je od 600 do 1.000 mg dva puta dnevno.

Za osobe koje pate od nesanice i anksioznosti, preporučuje se da ovu biljku u prahu pre spavanja umešaju u šolju toplog mleka.

Ko ne bi trebalo da je koristi?

Ašvaganda se ne preporučuje trudnicama. Iako nema dokaza da je štetna, njen uticaj na fetus nije dovoljno istražen.

Generalno, pre početka upotrebe treba konsultovati lekara.

Takođe se ne preporučuje onima koji koriste kortikosteroide ili lekove za štitnu žlezdu, prenosi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter