Izvor: b92
17.11.2023 u 12:56
0

BACAMO NAJZDRAVIJI DEO BILJKE: Njegova ljuska je ono što čuva srce i snižava holesterol

Beli luk i kefir eliksir su zdravlja i vitalnosti stogodišnjaka sa Kavkaza. Međutim, većina nas očišćenu ljudsku belog luka baca u đubre ne sluteći da tako bacamo mnoga korisna svojstva.

Ljuska belog luka bogata je fenilpropanoidima koji su prepuni antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ovog povrća ima više vrednih supstanci od samog belog luka koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Ljuska ima u izobilju biljne flavonoide koji snižavaju krvni tpritisak i skupljanje naslaga u arterijama, kao i vlaknima koji pomažu u regulisanju probave. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, snižavanje holesterola i brojnih drugih bolesti.
Kako se koristi

Ljuska od belog luka može da se koristi kao dodatak supama. Jednostavno dodajte svim sastojcima za supu i ljuske od belog luka koje ćete odstraniti prilikom ceđenja. Dovoljna je kašičica do dve. Možete dodati i više, ukoliko uživate u njegovom ukusu.

Ljuske od belog luka možete jednostavno prokuvati, a dovoljno je 10 minuta nakon što voda provri, procediti i ovu tečnost kasnije koristiti za rižoto ili razne vrste umaka. Mogu da se iskoriste i za vrlo zdrav čaj, posebno kada ste prehlađeni.

Zbog obilja korisnih supstanci stručnjaci savetuju da se beli luk u ishrani što više koristi bez ljušćenja, s tim što skinete prve slojeve koji su prljavi i tako neočišćen beli luk dodajte uz povrće i meso prilikom pečenja.

Ljuske od belog luka mogu da se čuvaju u zamrzivaču. Spoljašnji sloj koji je najčešće prljav skinite i bacite, a unutrašnju ljusku prikupite, spakujte, pa u zamrzivač.

Jedan od dobrih načina za čuvanje je i da celu glavicu belog luka u ljusci umotate u aluminijumsku foliju i ispečete 40 minuta na 180 stepeni u rerni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter