Izvor: net.hr
02.08.2023 u 17:17
0

Ceo svet se GADI, a Hrvate ne čudi što jedu VEŠTAČKO MESO: „To je normalno“ VIDEO

Navikli su se na užas.

Internetom kruži video s TikToka na kom se vidi kako se u komad mesa injekcijama ubrizgavaju voda, so i aditivi. Komad mesa potom postaje veći i izgleda sočnije. Snimak je postao viralan, videlo ga je više od 70 miliona ljudi, a mnogi su zgroženi viđenim „ulepšavanjem“ mesa pa se i sami pitaju kakvo nam se meso prodaje.

Hvatski mediji pišu kako ni kod njih nije bolje, a tamošnji stručnjaci tvrde da je sve to normalno i ne treba dizati paniku.

Iz hrvatskog Centra za sigurnost hrane kažu da se radi o dobro poznatoj metodi obrade polutrajnih mesnih proizvoda u koje se stavlja salamura. Lepo možda nije, kažu, ali nije ni štetno, a i produžuje rok trajanja.

@cbsfoodtech Injecting Meat 💉 If you have not seen this before, This is a normal procedure undertaken by food processing facilities. Whats being injected is a brine that CAN have additives etc.. (this is just brine) It adds flavour and juiciness to the end product. #satisfying #satisfyingvideo #steak #steaktiktok #inject #injections #injecting #foodprocessing #foodvideo #food #foodie #foodtiktok ♬ original sound – CBS Foodtech

„To je takozvani pickl injektor i koristi se za vlažno salamurenje mesa. To je potpuno dopušteno, postupak je koji se već godinama koristi u mesnoj industriji. U toj salamuri se nalaze određeni prehrambeni aditivi koji su dopušteni, koji se prate, koji se kontrolišu i to se može konzumirati bez ikakve bojazni“, rekla je za RTL Direkt Brigita Hengel, stručna savetnica iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Bez obzira na moguće pojedinačne ekscese, meso u Hrvatskoj dobrog je kvaliteta, tvrde stručnjaci. Evropska unija kontroliše sadržaj mesa i ima mnogo strožije zakone od SAD-a ili Australije.

„Antibiotici se u Brazilu još uvek u većoj meri upotrebljavaju, u Americi su svojevremeno bili hormoni koji podstiču rast i prirast itd., ali Evropa to zabranjuje i kontroliše“, kazao je Branko Bobetić iz Croatiastočara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter