Izvor: net.hr
02.08.2023 u 22:40
0

Dva PIĆA koja mogu da vam UPROPASTE ZUBE: Uništiće IZGLED CELOG LICA

Mogu da izazovu ogromne probleme

Stomatolog Alan Klark priznao je da se letnji praznici posebno dobro slažu s džinom, ali upozorio je da alkoholna pića na bazi smreke mogu da izazovu probleme u vašim ustima, posebno voćne i aromatizovane varijante.

Osušena usta nisu zdrava iz mnogo razloga, nastavio je Klark: „Što se tiče zuba, pljuvačka pomaže u održavanju njihove vlažnosti kako bi se uklonio plak i bakterije.“ Dodao je da nedostatak pljuvačke takođe nije dobar za vaše zube.

Ljubitelji džina takođe bi mogli da otkriju da imaju erodiranu gleđ i povećanu osetljivost, dodao je zubar Klark: „Kada konzumirate koktele sa slatkim džinom, on se kombinuje s bakterijama u vašim ustima i stvara kiselinu koja napada vašu zubnu gleđ. S vremenom to može da dovede do karijesa i drugih problema sa zubima.“

„U težim slučajevima se bolest desni i ranice u ustima mogu razviti zbog previše pića, a vi ste u većem riziku od raka usne duplje.“

Stomatolozi su takođe upozorili na drugo omiljeno gazirano piće u zemlji, proseko – poznato po tome što predstavlja trostruku pretnju vašim belim zubima sa svojim kiselim mehurićima, alkoholom i visokim udelom šećera.

Naučnici su odlučili da ispitaju njegov učinak na zube tako što su zdrave ljudske kutnjake i sekutiće ubacili u italijanski penušac na 14 dana. Nakon što su dve nedelje bili potopljeni u proseko, nekadašnji blistavo beli zubi pretvorili su se u kredaste grudvice praha.

Prema zubaru Mervinu Druianu, vino je kiselo i ima šećera u sebi pa iako je nekoliko čaša u redu, ako ga popijete previše, imaćete problem. „Znakovi nakon ispijanja proseka počinju s belom linijom odmah ispod zubnog mesa, koja je malo mekana ako pipate, a to je početak karijesa koji može da uzrokuje dalje komplikacije i stomatološke intervencije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter