Izvor: minimagazin.info
26.03.2023 u 12:39
0

Evo zašto vam se stalno vraća gljivična infekcija

Ako ste imali to “zadovoljstvo” da imate gljivičnu vaginalnu infekciju, vjerujte da niste jedini. Zapravo, ovdje ste u većini. Naime, istraživanja pokazuju da gljivičnu infekciju bar jednom tokom života dobije 75% žena, a čak 45% žena je dobije više od jednog puta.

Ove vrste infekcija su i najčešće vaginalne infekcije. Neke žene čak imaju gljivične infekcije koje se ponavljaju četiri ili više puta godišnje (medicinski izraz za ovakvo stanje naziva se vulvovaginalna kandidoza).

Gljivične infekcije najčešće karakteriše vaginalni svrab, bolna vagina, suva vagina i/ili veoma osjetljiva i bolna vagina tokom odnosa. A ovo su najčešći razlozi zbog kojih se ona pojavljuje više puta.

Žene koje su podložne razvoju gljivične vaginalne infekcije mogu osjetiti promjene nakon odnosa sa novim partnerom. Infekciju izaziva neravnoteža prirodne vaginalne flore, a svaka žena ima drugačiju, specifičnu kombinaciju bakterija pa ako nešto novo (kao što je sjeme) poremeti balans vaginalnog okruženja ili pH vagine, rezultat može biti infekcija.

Ne samo da nema potrebe za tim već može biti i štetno. Ispiranje može poremetiti, već pomenutu, prirodnu ravnotežu. A to i nije čudno, uzimajući u obzir sastojke koji ulaze u sastav gelova za tuširanje i drugih preprarata koji se koriste za ličnu njegu.

Antibiotici su odlični, jer ubijaju bakterije, ali istovremeno mogu biti i loši, kada je konkretno riječ o vaginalnom zdravlju, jer ubijaju i vaginalne bakterije koje sprečavaju rast kandide. Mnogim ženama ovo se dešava prilikom korištenja antibiotika.

Sintetički materijali mogu dovesti do prekomjernog znojenja, a ako je riječ o sintetičkom donjem vešu, tada može doći i do prekomjernog razvoja bakterija na njemu. Ovo nije univerzalno pravilo, ali žene koje su podložne gljivičnim infekcijama trebalo bi da izbjegavaju korištenje donjeg veša u čiji sastav ulazi sintetika.

Ispostavlja se da nivo šećera u krvi može imati ozbiljne posljedice po vaginalno zdravlje. Gljivice rastu i razvijaju se u sredinama koje obiluju šećerom. Žene koje imaju dijabetes tipa-2, a koji nije pravilno kontrolisan, podložnije su gljivičnim infekcijama.

MALIGNE BOLESTI SVE ČEŠĆE! Epidemija kancera u Evropi, svakog minuta više od pet novoobolelih

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter