BRIOŠ HLEB: Brzo ga umesite i zadivite goste, ukus je zaista neprevaziđen!
Savršen za praznike...
Brioš hleb je poznat po svom posebnom ukusu i savršen je za vreme praznika uz druga jela.
Sastojci:
- 1 kašika aktivnog suvog kvasca
- 80 ml tople vode
- 830 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 4 velika jajeta
- 240 g putera, omekšanog
- ½ kašičice ulja ili po potrebi
- 1 veliko žumance
- 1 kašičica hladne vode
Priprema:
Kako biste napravili ovaj hleb, rastvorite kvasac u toploj vodi u maloj posudi. Ostavite da odstoji dok ne postane kremast, oko 10 minuta. Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. Napravite rupu u centru, a zatim dodajte jaja i mešavinu kvasca. Dobro umutite dok se testo ne sjedini. (Savet: Dodajte još 1 do 3 kašike tople vode, 1 po jednu kašiku, samo ako je potrebno da se testo sjedini.) Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
NAJMEKŠI MEDENJACI: Poslastica koju vole sve generacije se lako sprema
Poravnajte testo i premažite ga sa 1/3 putera. Umesite puter u testo. Ponovite ovaj korak dva puta da unesete preostali puter, ostavljajući testu da odstoji nekoliko minuta između dodavanja putera, ukupno oko 20 minuta. Lagano podmažite veliku posudu uljem, stavite testo u posudu i okrenite da ga premažete. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Izbušite testo, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 6 sati ili preko noći.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite dva kalupa za vekne 21×11 cm. Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Podelite ga na 2 jednaka dela, formirajte vekne i stavite u pripremljene kalupe za hleb. Pokrijte podmazanom najlonskom folijom i ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu, oko 1 sat. Umutite žumance i hladnu vodu u maloj činiji. Četkicom premažite površinu vekni. Pecite ih u zagrejanoj rerni dok vrhovi ne porumene, oko 25 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Uživajte!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

DA ZASIJATE DO LETA: Trikovi da bez stresa i izgladnjivanja smršate

TAMAN SAVRŠENE: Trikovi za knedle koje su mekane a ne raspadaju se

DEKORATIVNO I UKUSNO: Slani rolat sa spanaćem mekan i vazdušast

JEDNOSTAVNA A NIKAD UKUSNIJA: Pita sa mesom i krompirima

DUO KOJI SE SAVRŠENO SLAŽE: Sendvič sa tunjevinom i avokadom pun proteina
