
Foto: FREEPIK.COM/EyeEm
DORUČAK ZA DUŽI ŽIVOT: Nikstamal tortilje sa Kostarike
Naučnik godinama istraživao narod koji zna tajnu dugovečnosti i otkrio doručak koji jedu ljudi što najduže žive, a sprema se za 15 minuta
Naučnik Den Betner proveo je poslednjih dvadeset godina istražujući navike ljudi koji žive 100 ili više godina, a posebno hranu koju jedu.
Den Betner je na udaljenom poluostrvu Nikoja u Kostariki otkrio najzdraviji doručak na svetu.
– Pod krovovima od crvenih crepova desetak ljudi se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju u njega lončiće sa začinjenim pasuljem i mešaju testo od kukuruznog brašna – napisao je on za CNBC i dodao:
– Jedna žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje od njega savršeno okruglu tortilju. Stavlja je na vrelu glinenu ploču gde testo nabubri, a zatim ga presavije u savršenu tortilju. Na drugom kraju šporeta, trojica mešaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Pasulj se polako krčka oko sat vremena, nakon čega se pomeša s pirinčem – opisuje Betner.
Zašto je ovo jelo zdravo?
Kukuruzne tortilje su sjajan izvor složenih ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom nižim od celih žitarica. Crni pasulj sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje se mogu naći u borovnicama. Oni su bogati, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i obiluju folatom, kalijumom i vitaminom B grupe.
Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dugovečan život. Prema Betneru, ukupna cena ovog doručka iznosi oko četiri evra, a može se pripremiti za celu narednu nedelju.
Crni pasulj sadrži iste antocijanine (aminokiseline) koje se nalaze u borovnicama. Bogate su, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i pune su folata, kalijuma i vitamina B.
PROČITAJTE: STROGO SE PRIDRŽAVAJTE ONOGA ŠTO PIŠE: Namirnice koje ni slučajno ne smete da koristite nakon isteka roka
Nikstamal tortilje
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna;
- 1/4 kašičice sode bikarbone;
- 1/2 šolje tople vode sa česme (po potrebi više vode);
- papir za pečenje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno i sodu bikarbonu. Dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane pet minuta da odstoji.
Na čistoj i suvoj radnoj površini nežno mesite testo jedan minut. Podelite ga na 16 jednakih loptica veličine male šljive. Razvaljajte testo u krugove između komada papire za pečenje.
Stavite rešetku ili limeni tiganj na jaku vatru, pa testo da se peče oko 30 sekundi. Okrenite ga kuhinjskim hvataljkama i pecite dok se ne ispeče još 30 sekundi. Kad se na tortiljama naprave mehurići, znači da su gotove.
Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i poslužite dok su tople.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
BEZ ŠEĆERA, BRAŠNA I PEČENJA: Posni rolat sa malinama
STARINSKO SELJAČKO JELO: Recept za domaću proju sa sirom
KLASIK KOJI NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Bajadera za svaku priliku
GURMANLUK KOJI SE PAMTI: Punjeni krompir iz rerne
SLATKIŠ IZ BAKINE KUHINJE: Recept za kolač od pomorandže










