
Foto: FREEPIK.COM/arminka19899
EGZOTIČAN ZAČIN: Samo jedan sastojak za savršenu pileću supu
Domaća pileća supa imaće mnogo bolji ukus ako dodate samo jednu namirnicu
Ako želite da vaš recept za pileću supu bude još bolji, kuvarski stručnjaci preporučuju da dodate sastojak koji se verovatno već krije u vašoj fioci sa začinima.
Nema ničeg lepšeg od činije tople supe u hladnim danima. Iako se u prodavnicama može pronaći mnoštvo gotovih varijanti, supa je jedno od jela koje je najlakše pripremiti kod kuće, uz minimalan broj sastojaka i posuđa.
A kada je reč o klasičnoj pilećoj supi, postoji način da ona postane „još ukusnija“, tvrdi stručnjak u oblasti kulinarstva Kristina Menijan sa portala Simply Recipes.
PROČITAJTE: RECEPT ZA SAVRŠEN NEDELJNI RUČAK: Svinjski medaljoni u sosu od pečuraka
Ona otkriva da pileća supa može izgledati i mirisati bolje ako se u nju doda kurkuma.
Zašto dodati kurkumu?
Kristina objašnjava da ovaj blagi začin daje „poseban, zemljani i biberasti ukus“ jelu.
Cilj nije da kurkuma dominira ukusom, već da gosti, dok uživaju u vašoj supi, požele da pitaju: „Koji je ovo predivan začin?“
Osim ukusa, kuvarica ističe da kurkuma supi daje i „predivnu zlatnu boju“, koja čini da jelo izgleda još primamljivije.
– Ovaj nezaobilazni začin iz kuhinje donosi prelepu zlatnu nijansu koju većina ljudi povezuje upravo s pilećom supom – dodaje Kristina i nastavlja – Lepota boje doprinosi celom iskustvu jer prvo jedemo očima. A dodatni bonus je to što je kurkuma izuzetno bogata hranljivim sastojcima.
Kako pravilno koristiti kurkumu u pilećoj supi
Kristina savetuje da se kurkuma u supi „probudi“ ili aktivira, postupak poznat kao blooming. To znači da se začin nakratko zagreje kako bi otpustio svoja esencijalna ulja i razvio pun, bogat ukus.
– Dok neki kuvaju klasično povrće za pileću supu, šargarepu, crni luk i celer, tako što ga odmah dodaju u vrelu supu, ja ga prvo kratko propržim pre nego što dodam tečnost – objašnjava ona i dodaje – To je idealan trenutak da dodate kurkumu. Kada se povrće lagano proprži, ubacim kurkumu, ostavim je da se kuva oko minut, a zatim dolijem supu ili bujon.
Koliko kurkume dodati
Kao i kod svih jakih začina, manje je više. Previše kurkume može promeniti ukus supe iz prijatnog i aromatičnog u jak i gorak. Zato je savet da počnete sa pola kašičice, zatim probate i po potrebi dodate još, u skladu sa sopstvenim ukusom. Rezultat će biti zlatna, mirisna i bogata pileća supa, jednostavna promena koja pravi veliku razliku.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
SVEŽ I ZATEGNUT TEN: Tretman ledenom vodom za dobru cirkulaciju
RECEPT DANA: Španska musaka bez mesa puna boja i ukusa
ZIMSKI KLASIK: Pasulj „Kaubojac“ sa mlevenim i suvim mesom
RAPSODIJA UKUSA: Čokoladne kocke s orasima
MEKANI IZNUTRA, HRSKAVI SPOLJA: Brzi uštipci od krompira i jaja










