GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA: Uspeće svima a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
Portokalopita
Sastojci:
Za koru:
- 400 g kora za pitu
- 250 ml maslinovog ulja
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 250 ml jogurta
- 2 narandže (sok i kora)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 1 narandža (sok i kora)
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Isecite kore za pitu na tanke trake i ostavite da se suše dok ne postanu hrskave. U velikoj posudi pomešajte ulje i šećer. Dodajte jaja, jogurt, sok i koru narandže, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro promešajte. Dodajte suve kore i mešajte dok se sve ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru narandže i štapić cimeta. Kuvajte dok sirup ne postane gust. Vruću pitu prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
Sokolatopita
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 100 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C.
Otopite čokoladu i maslac zajedno u šerpi na laganoj vatri, povremeno mešajući. U velikoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac, pa dobro promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 25-30 minuta, dok pita ne postane čvrsta na dodir. Ostavite pitu da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.
Cureki
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 75 g maslaca, omekšalog
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- kora jednog narandže
- 1 jaje za premazivanje
- bademi za posipanje (opciono)
MAGIČNI SMUTI ZA BRŽI RAST KOSE: Nutricionista otkriva sve njegove prednosti
Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.
Lukumades
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
- 2 kašike šećera
- 400 ml toplog mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- med za prelivanje
- mleveni cimet za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer, vanilin šećer i so. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat, dok se smesa ne udvostruči. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
Kašikom vadite smesu i pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Vadite lukumades (krofne) šupljikavom kašikom i stavite na papirne ubruse da upiju višak ulja. Prelijte medom i pospite cimetom pre serviranja.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74