Izvor: DANAS.RS
13.10.2025 u 08:24
0

KREMASTI KLASIK SA VIŠNJAMA: Moskva torta – svečana, lagana, voćna

Lagani biskvit, bogat krem i osvežavajuće voće čine ovu tortu savršenim izborom za svaku svečanu priliku i sve generacije

Moskva torta je elegantni i raskošni desert koji osvaja već na prvi zalogaj. Spaja nežnu slast i voćnu svežinu. Idealna je za praznike, rođendane i sve trenutke koji zaslužuju nešto posebno. Donosimo provereni recept koji će sigurno postati jedan od omiljenih u vašoj kuhinji.

Sastojci:

Za koru (pravi se jedna, pa se seče na tri dela):

  • 8 belanaca;
  • 200 g šećera;
  • 2 kašike brašna;
  • 200 g mlevenih oraha;
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 8 žumanaca;
  • 6 kašika šećera;
  • 2 kašike gustina;
  • 500 ml mleka;
  • 250 g putera (omekšalog);
  • 150 g šećera u prahu;
  • 200 g ananasa iz konzerve (iseckanog na sitne kocke);
  • 200 g višanja (oceđenih, najbolje iz kompota)

Za dekoraciju (po želji):

  • listići badema;
  • šlag ili beli fil;
  • višnje i ananas

Priprema:

Priprema kore:

PROČITAJTE: EGZOTIČAN ZAČIN: Samo jedan sastojak za savršenu pileću supu

Umutite belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok se ne dobije čvrst šne. Na kraju lagano umešajte brašno i mlevene orahe, pazeći da masa ostane vazdušasta. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Kad se kora ohladi, pažljivo je presecite na tri jednake kore.

Kuvani fil:

Žumanca, šećer i gustin sjedinite i umutite, pa dodajte malo mleka, da se masa razredi. Ostatak mleka stavite da provri, pa u njega sipajte smesu sa žumancima i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Fil potpuno ohladite.

Dodavanje putera:

Omekšali puter penasto umutite sa šećerom u prahu, pa postepeno dodavajte ohlađeni kuvani fil. Mešajte dok se ne dobije ujednačen, svilenkasti krem.

Dodavanje voća:

Na kraju, u fil lagano umešajte oceđene višnje i sitno seckani ananas.

Filovanje:

Na tanjir stavite prvu koru, premažite trećinom fila, zatim na fil stavite drugu koru i ponovite postupak. Završite trećom korom i premažite tortu sa svih strana ostatkom fila.

Dekoracija:

Po želji, tortu dekorišite listićima badema, šlagom, višnjama i komadićima ananasa. Ostavite tortu u frižideru najmanje šest sati, idealno preko noći, da se lepo stegne i sjedine ukusi.

Saveti:

Umesto ananasa iz konzerve može se koristiti i svež, ako je dostupan. Višnje iz kompota treba dobro procediti da ne razvodne fil. Tortu je najbolje seći tankim, vlažnim nožem za uredne parčiće.

Prijatno!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter