
Foto: FREEPIK.COM/sukumarskb10
KREMASTI KLASIK SA VIŠNJAMA: Moskva torta – svečana, lagana, voćna
Lagani biskvit, bogat krem i osvežavajuće voće čine ovu tortu savršenim izborom za svaku svečanu priliku i sve generacije
Moskva torta je elegantni i raskošni desert koji osvaja već na prvi zalogaj. Spaja nežnu slast i voćnu svežinu. Idealna je za praznike, rođendane i sve trenutke koji zaslužuju nešto posebno. Donosimo provereni recept koji će sigurno postati jedan od omiljenih u vašoj kuhinji.
Sastojci:
Za koru (pravi se jedna, pa se seče na tri dela):
- 8 belanaca;
- 200 g šećera;
- 2 kašike brašna;
- 200 g mlevenih oraha;
- prstohvat soli
Za fil:
- 8 žumanaca;
- 6 kašika šećera;
- 2 kašike gustina;
- 500 ml mleka;
- 250 g putera (omekšalog);
- 150 g šećera u prahu;
- 200 g ananasa iz konzerve (iseckanog na sitne kocke);
- 200 g višanja (oceđenih, najbolje iz kompota)
Za dekoraciju (po želji):
- listići badema;
- šlag ili beli fil;
- višnje i ananas
Priprema:
Priprema kore:
PROČITAJTE: EGZOTIČAN ZAČIN: Samo jedan sastojak za savršenu pileću supu
Umutite belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok se ne dobije čvrst šne. Na kraju lagano umešajte brašno i mlevene orahe, pazeći da masa ostane vazdušasta. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Kad se kora ohladi, pažljivo je presecite na tri jednake kore.
Kuvani fil:
Žumanca, šećer i gustin sjedinite i umutite, pa dodajte malo mleka, da se masa razredi. Ostatak mleka stavite da provri, pa u njega sipajte smesu sa žumancima i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Fil potpuno ohladite.
Dodavanje putera:
Omekšali puter penasto umutite sa šećerom u prahu, pa postepeno dodavajte ohlađeni kuvani fil. Mešajte dok se ne dobije ujednačen, svilenkasti krem.
Dodavanje voća:
Na kraju, u fil lagano umešajte oceđene višnje i sitno seckani ananas.
Filovanje:
Na tanjir stavite prvu koru, premažite trećinom fila, zatim na fil stavite drugu koru i ponovite postupak. Završite trećom korom i premažite tortu sa svih strana ostatkom fila.
Dekoracija:
Po želji, tortu dekorišite listićima badema, šlagom, višnjama i komadićima ananasa. Ostavite tortu u frižideru najmanje šest sati, idealno preko noći, da se lepo stegne i sjedine ukusi.
Saveti:
Umesto ananasa iz konzerve može se koristiti i svež, ako je dostupan. Višnje iz kompota treba dobro procediti da ne razvodne fil. Tortu je najbolje seći tankim, vlažnim nožem za uredne parčiće.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
BEZ ŠEĆERA, BRAŠNA I PEČENJA: Posni rolat sa malinama
STARINSKO SELJAČKO JELO: Recept za domaću proju sa sirom
KLASIK KOJI NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Bajadera za svaku priliku
GURMANLUK KOJI SE PAMTI: Punjeni krompir iz rerne
SLATKIŠ IZ BAKINE KUHINJE: Recept za kolač od pomorandže










