
Foto: FREEPIK.COM/8photo
MALI TRIK KUVARA: Evo zašto je praziluk najbolji izbor za savršen ukus čorbe
Dobro izdinstan praziluk će učiniti magiju za vaše jelo
Kada stignu hladni dani, nema boljeg načina da se ugrejemo od toplih i okrepljujućih supa i potaža. Bilo da birate klasičnu krem supu ili lagani potaž, oba jela mogu postati pravo malo remek-delo. Tajna dodatne punoće ukusa i baršunaste teksture često se krije u jednom skromnom, a moćnom sastojku – praziluku.
Zašto baš praziluk?
Praziluk je član iste porodice kao i luk, beli luk i vlašac, ali se izdvaja svojom nežnom, slatkastom aromom i mekom teksturom. Dok luk ume da bude oštar i dominantan, praziluk se lagano stapa sa ostalim sastojcima, dajući supi kremast i zaokružen ukus.
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Sočni čokoladni kolač sa kruškama
Njegova struktura, posebno kada se lagano izdinsta na maslacu ili maslinovom ulju, čini ga savršenim za sve vrste krem supa.
Kako ga koristiti?
Za kuvanje se preporučuje upotreba belog i svetlozelenog dela praziluka. Tanko isečen i lagano propržen, on brzo omekša i karamelizuje se, dodajući supi dubinu ukusa. Možete ga koristiti kao osnovu umesto običnog luka, ali i u kombinaciji sa njim, zavisno od recepta. Posebno se dobro uklapa u kremastu supu od krompira, bundevu ili povrtne čorbe koje zahtevaju bogatu, ali nežnu notu.
Prednosti praziluka
Osim što doprinosi ukusu, praziluk je bogat vlaknima, vitaminom C i mineralima, a istovremeno je lakši za varenje od klasičnog luka. Njegova blagost čini ga pogodnim i za one koji ne vole prejake ukuse, ali žele aromatičnu i hranljivu supu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
SVEŽ I ZATEGNUT TEN: Tretman ledenom vodom za dobru cirkulaciju
RECEPT DANA: Španska musaka bez mesa puna boja i ukusa
ZIMSKI KLASIK: Pasulj „Kaubojac“ sa mlevenim i suvim mesom
RAPSODIJA UKUSA: Čokoladne kocke s orasima
MEKANI IZNUTRA, HRSKAVI SPOLJA: Brzi uštipci od krompira i jaja










