
Foto: FREEPIK/wirestock
MEKANE POPUT OBLAKA: Recept za najukusnije krofne
Krofne su uvek neodoljive, a ovaj način pripreme će postati vaš omiljeni, ovako mekane još niste probali
Sastojci za krofne:
- Brašno 500 g
- Suvi kvasac 1 kesica
- Mlaka voda 250 ml
- Šećer 100 g
- Vanilin šećer 1 kesica
- So prstohvat
- Ulje 50 ml
- Korica limuna 1
- Ulje za prženje
- Sastojci za punjenje i dekoraciju:
- Džem (malina, jagoda, šljiva, itd.) po želji
- Šećer u prahu po želji
- Čokolada ili krem po želji
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Brzi kolač od limuna
Kako pripremitiKrofne su uvek neodoljive, a ovaj način pripreme će postati vaš omiljeni, ovako mekane još niste probali!
U velikoj posudi pomešajte mlaku vodu, 1 kašiku šećera i suhi kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, ulje i rendanu koricu limuna (ako koristite). Postepeno dodavajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.
Nakon što testo naraste, premesite ga kratko i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Koristite okrugli rezač ili čašu da izrežete krofne. Preostalo testo ponovo skupite, premesite i ponovo izrežite dok ne iskoristite sve. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pazite da ulje nije previše vrelo kako krofne ne bi izgorele spolja a ostale nepečene iznutra. Pažljivo stavite krofne u vrelo ulje i pržite sa obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minuta po strani. Izvadite pržene krofne i ostavite ih na papiru za pečenje da upiju višak ulja.
Kada se krofne malo ohlade, koristite špric za punjenje (ili vrećicu za zamrzivač sa odrezanim vrhom) da ušpricate džem u krofnu kroz bočni otvor. Posipajte krofne šećerom u prahu ili ih potopite u otopljenu čokoladu i ostavite da se čokolada učvrsti pre serviranja. Poslužite krofne dok su još sveže i tople. Mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana, ali najbolje su prvog dana.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

RECEPT DANA: Čokoladni makaronsi, francuski slatkiš u još slađem izdanju

UKLONITE JE SA MENIJA: Koje grupe ljudi bi trebalo da izbegavaju jagnjetinu?
