Izvor: Blic Žena
12.03.2025 u 17:21
0

MEKANE POPUT OBLAKA: Recept za najukusnije krofne

Krofne su uvek neodoljive, a ovaj način pripreme će postati vaš omiljeni, ovako mekane još niste probali

Sastojci za krofne:

  • Brašno 500 g
  • Suvi kvasac 1 kesica
  • Mlaka voda 250 ml
  • Šećer 100 g
  • Vanilin šećer 1 kesica
  • So prstohvat
  • Ulje 50 ml
  • Korica limuna 1
  • Ulje za prženje
  • Sastojci za punjenje i dekoraciju:
  • Džem (malina, jagoda, šljiva, itd.) po želji
  • Šećer u prahu po želji
  • Čokolada ili krem po želji

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Brzi kolač od limuna

Kako pripremitiKrofne su uvek neodoljive, a ovaj način pripreme će postati vaš omiljeni, ovako mekane još niste probali!

U velikoj posudi pomešajte mlaku vodu, 1 kašiku šećera i suhi kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, ulje i rendanu koricu limuna (ako koristite). Postepeno dodavajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.

Nakon što testo naraste, premesite ga kratko i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Koristite okrugli rezač ili čašu da izrežete krofne. Preostalo testo ponovo skupite, premesite i ponovo izrežite dok ne iskoristite sve. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pazite da ulje nije previše vrelo kako krofne ne bi izgorele spolja a ostale nepečene iznutra. Pažljivo stavite krofne u vrelo ulje i pržite sa obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minuta po strani. Izvadite pržene krofne i ostavite ih na papiru za pečenje da upiju višak ulja.

Kada se krofne malo ohlade, koristite špric za punjenje (ili vrećicu za zamrzivač sa odrezanim vrhom) da ušpricate džem u krofnu kroz bočni otvor. Posipajte krofne šećerom u prahu ili ih potopite u otopljenu čokoladu i ostavite da se čokolada učvrsti pre serviranja. Poslužite krofne dok su još sveže i tople. Mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana, ali najbolje su prvog dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter