
Foto: FREEPIK.COM/8photo
MIRIS JESENI IZ RERNE: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće
Mirisni pečeni kesteni ponovo su stigli u naše krajeve. Zato smo pripremili jednostavan vodič koji će vam pomoći da ih savršeno ispečete u sopstvenoj rerni
Ako volite pečeno kestenje, biće vam drago da čujete da je postupak pečenja kestenja kod kuće zaista jednostavan i ne zahteva nikakve posebne kulinarske veštine. Sve što vam je potrebno jesu kvalitetni plodovi, nož, pleh za pečenje i rerna. I, naravno, u mirisnom pečenom kestenju najbolje je uživati u društvu najmilijih ili uz omiljenu knjigu.
Kako odabrati kestenje?
Pre svega, važno je odabrati najbolje plodove. Prilikom kupovine obratite pažnju na izgled ljuske. Kestenje treba da budu glatko, tvrdo i puno, odnosno teško, što znači da na blagi pritisak ne bi trebalo da postoji prazan prostor između ljuske i mesa. Takođe, ljuska treba da bude sjajne smeđe boje. Izbegavajte naborane kestene i one s rupama, to je znak da su u njih ušli crvi. Sem toga, izbegavajte kestenje koje je upakovano u hermetički zatvorene plastične kese. Takvo kestenje može brzo postati buđavo, pa je uvek dobro tražiti one koji se prodaju u mrežastim ili papirnim kesama ili, barem, u plastičnim kesama sa otvorima za ventilaciju.
Kako čuvati kestene?
Obavezno skuvajte kestene ubrzo nakon kupovine jer se brzo kvare. Kuvane kestene je najbolje jesti odmah, ali ako je potrebno, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do sledećeg dana. Zatim ih zagrejte u loncu na srednjoj temperaturi i dodajte malo putera u šerpu kako se ne bi previše osušili. Imajte na umu da kuvane i oljuštene kestene možete kasnije i zamrznuti.
Kako pripremiti kestene za pečenje?
PROČITAJTE: IDEALNE ZA JESENJE DANE: Ebleskiver – danske krofne
Dobra priprema je ključ uspeha. Pre svega, potrebno je da operete kestene. Kad je kestenje čisto, osušite ga i stavite na dasku za sečenje. Potrebno je da napravite rez na ljusci svakog kestena jer to omogućava izlazak pare tokom kuvanja ili pečenja. Veoma oštrim nožem ili skalpelom napravite rez dubine 3 mm na donjoj, debljoj strani kestena. Može biti u obliku krsta ili veći, polukružni otvor. Ako želite da pojednostavite pripremu, možete napraviti i jednu dugačku liniju duž celog kestena nazubljenim nožem za hleb.
Da li je ovaj korak obavezan? Baš kao i kod pečenog krompira, ako ne napravite rupu za izlazak pare, kestenje može eksplodirati. Osim toga, kuvanje ili pečenje kestenja biće brže, a dovoljno velik rez omogućiće vam i lakše ljuštenje.
Kako ispeći kesten u rerni?
Pečenje kestena u rerni je prilično jednostavno.
Kad je kestenje pripremljeno, stavite ga na pleh, poprskajte vodom i pecite oko 20 minuta na 200 °C. Gotovi su kad neodoljiv miris jeseni počne da se širi kuhinjom. Većim kestenima će biti potrebno 20-25 minuta da se ispeku, a manjim samo 10 do 15 minuta.
Ako primetite da je kestenje i dalje nedovoljno pečeno nakon što ga izvadite iz rerne, slobodno ga vratite u rernu na još nekoliko minuta. Samo pazite da ih ne prepečete.
Ako je kestenje potpuno pocrnelo, najverovatnije ste ga prepekli. Najbolje bi bilo da zavirite u rernu na svakih nekoliko minuta i proverite stanje.
Najzad, kad je kestenje ispečeno, oljuštite ga dok je još toplo i uživajte.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
SVEŽ I ZATEGNUT TEN: Tretman ledenom vodom za dobru cirkulaciju
RECEPT DANA: Španska musaka bez mesa puna boja i ukusa
ZIMSKI KLASIK: Pasulj „Kaubojac“ sa mlevenim i suvim mesom
RAPSODIJA UKUSA: Čokoladne kocke s orasima
MEKANI IZNUTRA, HRSKAVI SPOLJA: Brzi uštipci od krompira i jaja










