Izvor: 24SEDAM.RS
17.10.2025 u 12:35
0

MIRIS KOJI SE DUGO PAMTI: Svaki dom treba da ima recept za domaći hleb

Nema ništa lepše od jutra koje miriše na ovaj hleb

Stižu nam hladniji dani, pa smo svi više kod kuće i normalno više uključujemo rernu. Zamislite da ujutru otvorite vrata svoje kuhinje, a kroz nju se širi miris svežeg, tek pečenog hleba.

Nema potrebe da idete u pekaru jer ovaj jednostavan recept donosi taj miris pravo u vaš dom. Hleb ima hrskavu koricu, mekanu i vazdušastu unutrašnjost, i priprema se neverovatno lako, bez posebnih aparata i komplikacija.

Ovaj brzi domaći hleb savršen je uz puter, domaći ajvar, sir, kajmak, pršut… Slobodno sami nastavite niz.

PROČITAJTE: DORUČAK ZA DUŽI ŽIVOT: Nikstamal tortilje sa Kostarike

Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv, dokaz da su najlepše stvari često i najjednostavnije.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta + 180 minuta narastanja

Sastojci:

  • 1 šolja (220 ml) tople vode
  • ¾ kašičice (3 g) svežeg kvasca ili ½ kašičice (2 g) suvog kvasca
  • 1 kašičica (4 g) šećera – po želji, za brže aktiviranje kvasca
  • 2 ½ šolje (320 g) brašna tip 500 ili za hleb
  • 1 kašičica (6 g) soli

Priprema:

Najpre aktivirajte kvasac. U posudu sipajte toplu (ne vruću) vodu, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 5–10 minuta da se zapeni.

Dodajte brašno i so, pa varjačom ili rukama umesite mekano, blago lepljivo testo. Ako je previše lepljivo, dodajte još malo brašna, ali ne previše, testo treba da ostane elastično. Onda uzimajte testo sa sve četiri strane posude, pa ga umotajte tako da ga lupite o zid posude.

Na kraju celu lopticu lupite o dno posude, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da odmori oko 30 minuta.

Kada testo naraste, ponovite postupak, uhvatite sa jedne strane, razvucite, pa preklopite. Postupak ponovite sa sve četiri strane. Potom ga nekoliko puta podignite i lupite o dno posude. Potom, poklopite i ostavite da odstoji dva sata da se duplira.

FOTO/FREEPIK.COM/EyeEm

Kada je naraslo, izbacite ga na pobrašnjavljenu površinu. Kako je u krugu, preklopite ga. Presecite na četiri dela. Od svakog oblikujte lopticu, pa je ostavite da odmori 10 minuta.

Svaku lopticu spljeskajte da bude kružnog oblika, a potom od jedne ivice polako rolajte, tako što ivice utiskate u testo.

Kada je valjak gotov, stavite u pleh, ivice neka budu ka dole. Ponovite sa preostalim, a onda pokrijte krpom i ostavite da odmori 30 minuta.

Pre nego ga ubiacite u rernu, lagano pobrašnjavite svaku veknu, lagano utrljajte rukom na kraju. Nožem zasecite hleb na sredini po dužini. Prsnite malo vode po tiganju oko hlepčića. Pokrijte drugim plehom i stavite u rernu da se peče.

Stavite hleb u prethodno zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 230 stepeni, pa onda skinite drugi pleh. Pecite još 10 minuta na 200 stepeni, dok ne dobije zlatno-smeđu, hrskavu koricu.

Izvadite hleb iz rerne, prebacite ga na rešetku i ostavite da se malo ohladi pre sečenja – ako uspete da odolite mirisu!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter