Izvor: Srbija Danas
05.07.2025 u 15:02
0

OSEĆAJ DOMA I ISTINSKE SLASTI: Recept za pitu od borovnica

Probajte je jednom, i sigurno ćete joj se vraćati kad god poželite desert koji budi osećanja

Miris svežih borovnica i puterastog testa koji ispunjava kuću dok se pita peče u rerni – to je onaj osećaj doma, mira i istinske slasti. Bilo da je služite toplo uz čaj ili hladnu uz kuglu sladoleda, ova pita je jednostavan, brz i raskošan dezert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Upravo zato danas delimo recept za pitu od borovnica koji će vam ući u naviku – ne samo zato što se lako priprema, već i zbog toga što je rezultat neodoljiv već pri prvom zalogaju.

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 150 g hladnog putera (iseckanog na kockice)
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 4–5 kašika hladne vode

Za fil:

  • 500 g borovnica (sveže ili zamrznute)
  • 100 g šećera (može manje ili više, po ukusu)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 ravna kašika gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Cimet po želji (prstohvat)

PROČITAJTE: SLATKA TRADICIJA: Recept za ukusne ledene kocke

Za premaz:

  • 1 jaje (za premazivanje)
  • Malo kristal šećera (za posipanje)

Priprema:

1. Testo za koru:

Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete strukturu nalik mrvicama. Dodajte hladnu vodu i umesite glatko testo. Oblikujte disk, uvijte u foliju i ostavite u frižideru da odstoji 20 minuta.

2. Fil od borovnica:

U većoj posudi pomešajte borovnice sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom, limunovim sokom i (po želji) prstohvatom cimeta. Lagano promešajte da se plodovi ne izgnječe.

3. Sklapanje pite:

Testo podelite na dva dela. Razvucite prvi deo i stavite ga u pleh ili kalup (prečnika 22–24 cm). Sipajte fil i lepo ga rasporedite. Preko stavite drugu razvijenu koru – u celosti ili u trakicama za dekorativan izgled. Spojite ivice, premažite umućenim jajetom i pospite šećerom.

4. Pečenje:

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i ne zamiriše.

5. Hlađenje:

Ostavite da se prohladi bar 30 minuta pre sečenja, kako bi se fil lepo stegao.

Savet za kraj:

Najlepše se slaže uz kuglu vanila sladoleda. Ako koristite zamrznute borovnice – ne otapajte ih pre pečenja, već ih dodajte direktno u fil.

Pita od borovnica je više od poslastice – to je mirisna uspomena, jednostavan recept za sreću i savršeno društvo za popodnevnu kafu. Probajte je jednom, i sigurno ćete joj se vraćati kad god poželite desert koji budi osećanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter