
Foto: FREEPIK/ akram_designer
RECEPT DANA: Burek sa spanaćem i sirom
Burek sa spanaćem i sirom napravićete za sat vremena, a idealan je uz jogurt za doručak
Sastojci:
Za koru:
- 450 g lisnatog testa, odmrznutog
- maslinovo ulje, za podmazivanje
- 1 jaje, umućeno
- 2 kašike belog susama
- 1 kašika crnog susama
Za fil:
- 225 g listova spanaća, grubo iseckanih
- 2 kašike ulja
- morska so
- sveže mleveni crni biber
- 1 srednje jaje, umućeno
- 180 g kačkavalja, rendanog
- 180 g feta sira, oceđenog i izmrvljenog
PROČITAJTE: MUSAKA SA TIKVICAMA: Eksplozija ukusa u svakom zalogaju
Za mešavinu jaja i mleka:
- 1 jaje, umućeno
- 120 ml punomasnog mleka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 80 ml gazirane vode
- morska so
- sveže mleveni crni biber
Recept za burek sa spanaćem i sirom:
Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite dno i stranice posude za pečenje dimenzija 20 x 30 cm tankim slojem maslinovog ulja. Omekšajte spanać za fil. U veliku posudu dodajte spanać i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom po ukusu. Čistim rukama dobro sjedinite. Zatim napravite fil. Dodajte umućeno jaje i sir i sve dobro promešajte. Napravite smesu od jaja i mleka. U maloj posudi za mešanje pomešajte umućeno jaje, mleko, maslinovo ulje i gaziranu vodu. Začinite solju i biberom po ukusu.
Isecite testo da odgovara vašoj posudi za pečenje. Razložite lisnato testo i stavite ga na čistu suvu površinu. Navlažite čistu krpu i poklopite testo da se ne osuši. Isecite testo tako da stane u vašu posudu za pečenje. Podelite kore na dve gomile. Stavite dve velike kore u podmazan pleh i premažite ih tankim slojem smese od jaja i mleka (oko 2 kašike).
Slažite manje kore od ostataka testa, spajajući ih da biste napravili jednu veliku koru. Premažite smesom od jaja i mleka svaka dva sloja dok ne potrošite polovinu kora. Ponovo premažite smesom od jaja i mleka i ravnomerno rasporedite preko fila. Nastavite sa slaganjem slojeva i premazivanjem smesom od jaja i mleka svake dve kore. Stavite poslednju koru, prelijte preostalom smesom od jaja i mleka i premažite, uvlačeći ivice.
Pustite da kora upije tečnost. Isecite na 12 pravougaonika i sačekajte minut ili dva da smesa od jaja i mleka prodre kroz sve kriške. Premažite preostalim umućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite da burek upije tečnost najmanje 10 minuta. Pecite 35 minuta, ili dok vrh ne porumeni. Ostavite da se hladi 5-7 minuta, pa servirajte toplo.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SPECIJALITET SPREMAN ZA SAMO 10 MINUTA: Recept za palačinke od tikvica

RECEPT DANA: Sladoled od kupina

SAVRŠEN ZA TOPLE DANE: Ukusan slatkiš bez pečenja

RECEPT DANA: Džem od kajsija

LAGANI LETNJI OBROK: Recept za ukusnu pitu od tikvica
