RECEPT DANA: Idealan za posne dane – som sa prilogom od avokada i crvenog luka
Dani poste ne moraju da znače da se odričemo bogatih ukusa ili da jela budu dosadna i bezlična.
Ovaj recept spaja ukuse sočnih fileta soma, savršeno mariniranih u svežem limunu, belom luku i aromatičnim začinima, sa osvežavajućim prilogom od kremastog avokada i hrskavog crvenog luka.
POSNE MEKIKE PRAVI IZBOR ZA DORUČAK ILI VEČERU: Niko ne može da im odoli
Ovaj obrok nije samo ukusan, već je i izuzetno hranljiv, bogat zdravim mastima, vitaminima i vlaknima.
Bilo da postite ili jednostavno želite da uživate u laganoj večeri, ili da se počastite nečim zdravim, ovi recepti će vas oduševiti.
Savršena kombinacija ribe i povrća, koja vas vodi kroz raznovrsne ukuse i teksture, učiniće da se osećate siti, zadovoljni i puni energije.
Pripremite se za obrok koji će ujedno zadovoljiti vaša čula, ali i unaprediti vašu ishranu.
Vreme pripreme:
- Oko 30 minuta
Sastojci:
Za filete:
- 4 fileta soma (oko 600g)
- 3 čena belog luka
- 2 kašičice limunovog soka
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica origana
- 3 kašičice maslinovog ulja
Za prilog:
- 1 zreo avokado
- 1 crveni luk
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica semena susama (opciono)
- Svež peršun (po želji)
Priprema:
1. Operite filete soma pod hladnom vodom, osušite ih papirnim ubrusom i stavite ih na ravnu površinu. Posolite i pobiberite obe strane.
2. U manjoj činiji sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga sa maslinovim uljem, limunovim sokom i origanom. Dobro promešajte sve sastojke.
3. Prelijte filete soma pripremljenom marinadom i dobro je utrljajte u ribu. Pokrijte činiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru 20 minuta. Ovo će omogućiti da riba upije sve mirise i ukuse marinade.
4. Dok se riba marinira oljuštite crveni luk i iseckajte na sitne kockice. Ako želite da ublažite njegovu oštru aromu, možete ga potopiti u hladnu vodu na nekoliko minuta, a zatim dobro ocediti.
5. U činiji pomešajte iseckani avokado i crveni luk. Dodajte maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber po ukusu.
6. Pospite semenkama susama i dodajte iseckani svež peršun za dodatnu svežinu. Dobro promešajte sve sastojke.
7. Na srednje jakoj vatri zagrejte tiganj, dodajte malo maslinovog ulja (ako nije već u marinadi) i stavite filete soma da se prže. Pržite ih 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi spolja. Ako je potrebno, možete dodati malo povrtnog bujona ili vode kako biste sprečili da riba postane suva.
8. Pečene filete služite uz prilog od avokada i crvenog luka.
Bon appetit!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74