RECEPT ZA ČUPAVCE: Najjednostavniji i najsočniji
Ako ste ljubitelj slasnog, mekanog biskvita umočenog u čokoladni preliv i uvaljanog u kokosovo brašno, ovaj recept jednostavno ne smete da zaobiđete
Čupavci su nesumnjivo među omiljenim slatkišima na našim prostorima, a zanimljivo je da, suprotno uvreženom mišljenju, oni nisu na Balkan stigli iz turske kuhinje, već iz daleke Australije.
Tamo je ovaj dezert poznat kao lamington kolač, a izmišljen je sasvim slučajno početkom 20. veka.
Nastanak čupavaca
Nakon što je Armand Galand, kuvar drugog barona od Lamingtona Čarlsa Kohrejna-Bejlija, na brzinu morao da smisli čime da se zasladi baronska porodica nakon što su oni iz vlažnog Brizbejna pobegli u rezidenciju u Tuvumbi, iskoristio je ono što je imao pri ruci. Bio je tu domaći slatki biskvit koji mu je ostao od prethodnog dana, već isečen na kocke, pa ga je Galand umočio u topljenu čokoladu i uvaljao u kokosovo brašno i rođeni su čupavci!
Postoji još jedna teorija: da je komad biskvita kuvaru slučajno upao u čokoladu, pa ga je on posuo kokosom da bi izgledao lepše.
Čupavci se prave na razne načine
U svakom slučaju, danas postoji mnogo varijanti ovog recepta, poput interesantnih čupavaca s višnjama ili neobičnih belih čupavaca, a mi vam danas predstavljamo jedan vrlo jednostavan, kojim se dobijaju sočni čupavci prepoznatljivog ukusa. Zamenite margarin i čokoladu u ovom receptu posnim verzijama i dobićete veganski slatkiš gotov očas posla!
Sastojci:
Za testo za čupavce:
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 300 ml vode
- 200 ml ulja
- 200 g šećera
Za preliv za čupavce:
- 150 g šećera
- 200 g margarina
- 100 g čokolade
- 200 ml vode
- 2 kašike kakaoa
Za valjanje čupavaca:
- oko 200 g kokosovog brašna
Priprema
- U dubljoj činiji pomešajte vodu, ulje, šećer i vanilin šećer, pa to dobro umutite žicom. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajte dok ne razbijete gromuljice i ne dobijete finu, kompaktnu i glatku masu.
- Sipajte u pleh dimenzija 35×30 cm, koji ste prethodni obložili pek-papirom, pa pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
- U šerpici potom pomešajte sastojke za čokoladni preliv: margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, vodu, izlomljenu čokoladu, kakao prah i šećer. Stavite da se kuva, uz mešanje, a kad proključa, spustite na srednju temperaturu i kuvajte mešajući sve vreme oko pet do osam minuta.
- Isecite dobijenu koru na kocke, pa ih umačite u ovaj preliv, koji može biti i hladan, i topao, i mlak. Ključno je da ne bude hladan. Potom ređajte da se ocedi višak čokolade.
- Valjajte kocke u kokosovom brašnu dok ne budu dobro pokrivene.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: U kojih pet mitova o doručku ne bi trebalo verovati?

ZAMENE ZA ŠEĆER: Evo koje se najčešće koriste i koliko su zdravije

BAKLAVA SA MAKOM: Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula!

KREMPITA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Prste da poližete, za samo pola sata!
