
Foto: FREEPIK.COM/chandlervid85
TOPLI ZALOGAJ U HLADNE JESENJE DANE: Kremasti potaž od karfiola i krompira
Karfiol je stigao na pijace, pa je pravi trenutak da ovo kvalitetno povrće iskoristimo za pripremu hranljivih i zanimljivih recepata
Karfiol je povrće koje možete pripremiti na više načina, a čest je kao jelo na meniju vegetarijanske kuhinje. To je zbog toga što sadrži veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata. Pored toga, bogat je i ostalim hranljivim materijama. Što se tiče cene, nije preskup, tako da ga svaka prosečna porodica može priuštiti. Sve ovo čini karfiol veoma poželjnom namirnicom u raznim oblicima.
Karfiol je poslednjih godina postao jako popularan jer zamenjuje sve – od podloge za picu, preko pirinča do hleba. Ipak, on može da pruži još puno toga. Tako od njega
U kuhinji, karfiol može služiti kao zamena za hleb ili pirinač. Od njega možete napraviti fantastičan sočni odrezak, vege ćufte ili, pak, ukusan potaž, a možete ga poslućiti i kao prilog uz meso.
Potaž od karfiola sa krompirom
Sastojci:
- 600 g karfiola;
- 400 g krompira;
- crni luk;
- 2 kašike putera;
- l povrtnog bujoina;
- 2 kašike neutralne pavlake;
- 40 g kačkavalja;
- 2 ljute papričice;
- so, biber
PROČITAJTE: PRIRODNA BOMBA ZA KRVNU SLIKU: Energetske kuglice od oraha, koprive i meda – bez šećera, pune gvožđa i vitamina C
Priprema:
Karfiol podelite na cvetove, očistite ga, isperite i osušite krpom ili papirnim ubrusom.
Oljuštite stabljike karfiola i krompir i isecite ih na kockice.
Oljuštite crni luk i sitno ga iseckajte i propržite na vrelom puteru oko 2 minuta, mešajući, dok ne postane staklast.
U luk dodajte karfiol i krompir i kratko ih propržite.
Sipajte bujon preko povrća, poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi 15-20 minuta.
Šupljikavom kašikom izvadite dve kašike cvetova karfiola i ostavite ih sa strane.
Dobro izblendirajte potaž štapnim mikserom i začinite ga solju i biberom.
Vratite cele cvetove karfiola u potaž, zatim ga sipajte u činije i svaku porciju ukrasite sa malo neutralne pavlake, rendanog sira i čilija, ili kockicama prepečenog hleba i svežim peršunom.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
SAVRŠENO PREDJELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Lagana i ukusna krem čorba od šampinjona
ZDRAVA I NEODOLJIVA POSLASTICA ZA SVAKU PRILIKU: Slatka proja sa bundevom
NEKOLIKO DOBRIH NAČINA: Kako izvući najbolje iz belog šećera?
IDEALNA VEČERA AKO POSTITE: Ćufte od pečuraka!
SAMO TRI SASTOJKA DO HRSKAVOG SAVRŠENSTVA: Tradicionalni škotski keks sa puterom










