Izvor:
08.10.2019 u 05:35
0

VREME ČAJEVA JE TU: Koje tople napitke piti protiv JESENJIH I ZIMSKIH BOLJKI?

Kad dođe hladnije vreme, uvek se pitamo koji čaj da popijemo? Ovde ne mislim na one aromatične, simpatične čajeve iz hipermarketa, već na ozbiljne čajeve koji zaista mogu da pomognu. Odmah da znate da nije svejedno i da zavisi i od toga kakve vas muke prate.

Sem što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti, jer jačaju imunitet. Ipak, čajevi iz filter vrećica nisu dovoljni, jer je njihovo lekovito dejstvo slabije.

Osim toga, neke čajeve je teško naći u filter vrećicama, na primer onaj od zove. Zova je veoma zdrava, poboljšava cirkulaciju, utiče na pojačano znojenje i čisti organizam od loših materija. Čaj od cvetova zove se koristi za lečenje prehlade, gripa, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja.

Cvetovi zove pomažu kod iskašljavanja i teraju na znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pritom, zova izbacuju otrove iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine zovu idealnim zimskim “oružjem” protiv prehlade i gripa.

Koje čajeve piti?

Stavite od dva do pet grama suvih cvetova zove u šoljicu vruće vode. Ostavite da stoji od pet do deset minuta, pa procedite. Pijte tri šoljice na dan. U vreme kad su prehlade prisutnije prehlade, upale grla, bronhitisa i sinusa lekari predlažu sem čaja i biljne kapi od majčine dušice, žalfije i nane, jer te biljke ubijaju bakterije i čiste disajne organe.

Čaj od žalfije se, zbog jačeg ukusa, češće koristi kao vodica za ispiranje usta, nego kao napitak. Dobro je znati da žalfija pročišćava i disajne organe, leči upaljeno grlo, krajnike i sluzokožu u ustima. Žalfija se zbog eteričnih ulja kuva tri minuta da bi otrov tujon, koga ima u žalifiji, delimično ispario.

Čajevi od nane, matičnjaka i majčine dušice mogu se piti preventivno, pre nego što dođe do ikakvih simptoma. Najukusnija je ljuta nana, koja zimi deluje kao prirodni sok za jačanje organizma. Dobri su čajevi od kore vrbe i suručice, pošto su oni poznati kao “biljni aspirini“, jer skidaju temperaturu. Pomažu da se otkloni groznica i bol kod različitih bolnih stanja, kao što su glavobolje.

Čajevi za imunitet

Ove biljke se od davnina koriste za pravljenje čaja koji ublažava bolove i pospešuje izlučivanje otrovnih materija iz organizma putem znoja i mokraće. Iako kod gripa i prehlade možete sebi da pomognete čajevima, za lečenje ozbiljnijih bolesti potrebno je da odete do lekara, ali ovo i sami znate.

Osim žalfije, kamilica deluje protiv upale, a beli i crni slez i morač ili anis olakšavaju iskašljavanje.

Najjače biljke za imunitet su imela i neven, a majčina dušica, osim što jača imunitet, olakšava probavu.

Nataša Ilić/www.rokselana.com
Foto: Ptintscreen/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter