Izvor: OBJEKTIV, 24 SATA HR
21.10.2022 u 20:53
0

BOLNO: Stručnjaci otkrivaju koliko ZAISTA traje oporavak posle RASKIDA

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje

Bezbolan raskid možda postoji samo u sapunicama, ali u stvarnosti to ne ide baš tako lako. Ne postoji univerzalan odgovor na večno pitanje koliko traje oporavak posle kraja veze.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tuga posle raskida može da bude dugotrajna, pa se nekada čini da su prošli meseci ili čak godine bez značajnih promena u vašem emocionalnom stanju, kaže stručnjak za veze Keli Gonsaves.

– S jednim dečkom sam se viđala samo pet nedelja, pre nego što smo raskinuli, a sada, skoro četiri godine kasnije još uvek sanjam o njemu i često se pitam gde je i kako je. Kad se on u razgovoru spomene sama u svom glasu čujem bes i povređenost, a da ga opet sretnem sigurno bih osetila nervozu i leptiriće u želucu – ispričala je Keli.

Na pitanje koliko treba da prođe vremena da bi se neko preboleo, ona kaže da nema pravog odgovora.

Pop kultura i serije kao što su na primer “Seks i grad” ili “Kako sam upoznao vašu majku” popularizovale su ideju da bol zbog raskida traje otprilike polovinu vremena provedenog zajedno.

Dakle, ako ste bili dve godine zajedno, trebaće vam oko godinu dana da nekoga prebolite.

– Jedno istraživanje iz 2007.pokazalo je da se 71 odsto ljudi koji su nedavno prošli kroz raskid osećalo bolje nakon otprilike tri meseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest meseci. Jasno je da tu nema mnogo doslednosti, a, koliko god da bi bilo lepo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo više vremena da prebrode prošlu ljubav – ispričala je Gonsaves.

Psihoterapeut Hilda Burk navodi da ne postoji standardni šablon koliko vremena je potrebno da se neko preboli, a bračni terapeut Hajdi Mekbejn ističe da to zavisi od osobe i od toga šta ona radi da bi se pomirila s raskidom.

– Neki se brže oporavljaju od drugih. Jedan od značajnijih faktora je to koliko je neka osoba uložila u vezu, i da li se nadala da će potrajati. Ako ste stvarno mislili da će veza biti dugoročna, verovatno će vam biti teže – tvrdi Mekbejn.

– Takođe, ako ste bili prevareni, izdaja može da oteža ozdravljenje – smatra Mekbejn.

– Ne samo da prelazite preko toga da raskidate s nekim kog volite, nego ćete istovremeno morati da se izborite i s činjenicom da je neko koga volite, svesno izabrao da vam naudi – dodaje ona.

Kako možemo da znamo da smo nekoga preboleli?

– Jedini način da se pomirimo s prekidom je da se u potpunosti prepustimo osećanju bola i sebi dozvolimo da tugujemo za onim što smo izgubili … To može da bude kliše, ali vreme pomaže u zaceljivanju većine rana – zaključila je Mekbejn.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter