Izvor: OBJEKTIV/MAGAZIN NOVOSTI
02.11.2022 u 22:10
0

PREBOLELI STE BIVŠEG? Evo kada je idealno vreme za NOVU vezu nakon raskida

Raskid emotivne veze može da bude traumatično iskustvo, a ovo je posebno tačno ako je vaša veza bila dugoročna i ako ste zaista voleli tu osobu.

– Iskustvo društvenog odbacivanja, ili uopšte društvenog gubitka, može predstavljati posebno emocionalno iskustvo koje je jedinstveno povezano sa fizičkim bolom – objašnjava psiholog Itan Kros.

Smatra se da raskid može da dovede i do porasta hormona stresa, kortizola, koji može da izazove štetne efekte, od glavobolje, problema sa kožom i zategnutosti mišića do problema sa varenjem kao što su grčevi, loše varenje i dijareja. Takođe možete da imate problema sa spavanjem i fokusiranjem, zbog čega nije lako baviti se svakodnevnim aktivnostima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

BIO JE MOMAK ZBOG KOGA SU DEVOJKE LUDELE, ALI NIJE ODOLEO ČARIMA NAJGOREG NEPRIJATELJA- HEROINA! Da je živ Igor Pervić bi napunio 56 godina

Faza tuge

Bilo da ste inicirali raskid ili ste raskinuli, i dalje ćete proći kroz faze tuge. One uključuju poricanje, ljutnju, depresiju i prihvatanje. Psiholozi ističu da je važno da priznamo sami sebi kako se zaista osećamo.

– To je trauma. To je šok za vaš sistem. Treba da budete zaista nežni prema sebi i da dozvolite sebi da osetite svoja osećanja – ističe psiholog Rebeka Hendriks.

Pokušaj da izbegnete bol zbog gubitka ili da se ponašate kao da se raskid nikada nije dogodio ili ne utiče na vas samo će produžiti tugu.

– Izbegavanje tuge može da vas zaglavi u osećanjima tuge, usamljenosti, krivice, srama i besa – što može uticati na vaše samopoštovanje. A ako ne tugujete na pravi način, to takođe znači da nikada ne rešavate osećanja u vezi sa odnosom i njenim krajem. To može da oteža vašu dostupnost za nove partnere.

Kada je idealno vreme za drugu vezu?

– Većini ljudi treba mesec ili dva da procesuiraju raskid, da žale i da integrišu lekcije pre nego što se vrate ako su bili u prilično ozbiljnoj vezi. Postoje neke škole mišljenja koje kažu da treba da budete slobodni dvostruko duže nego što ste bili u vezi. Ili barem isto toliko vremena – objašnjava psiholog Polet Kufman Šerman.

Ipak, “magični broj” ne postoji. Trebalo bi da odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da prebolite raskid. Međutim, jedan znak da ste možda spremni da ponovo počnete da izlazite je kada više ne osećate ljutnju ili tugu zbog raskida.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74  

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter