Izvor: Kurir.rs/Blic.rs
24.11.2022 u 14:32
0

NAJSKUPLJI LEK NA SVETU ODOBREN U AMERICI, ALI RETKO KO MOŽE DA GA PRIUŠTI: Leči teško urođeno oboljenje, a cena je basnoslovna! (FOTO)

Proizvođači smatraju da mu je cena prihvatljiva jer je reč o oboljenju koje se doživotno leči i košta na desetine miliona dolara, a ovde je reč o jednokratnoj dozi po nižoj ceni.

STANJE ALARMANTNO! Srbi tri puta veći tabletomani od građana EU: Ovaj lek se najviše uzima

U SAD je odobren najskuplji lek na svetu – Federalna agencija za lekove odobrila je novi lek za retku bolest zgrušavanja krvi, koji košta 3,5 miliona dolara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Lek se zove „hemgeniks“ i predstavlja genetsku terapiju za hemofiliju B, retku bolest koja uzrokuje smanjeno zgrušavanje krvi. Najozbiljniji simptomi uključuju spontane i ponovljene epizode krvarenja, koje je teško zaustaviti.

Hemofilija B obično je češća kod muškaraca nego kod žena. Procene pokazuju da gotovo 8.000 muškaraca u SAD trenutno pati od te bolesti – prenosi portal „Sajens alert“.

Glavni lek koji se trenutno koristi za lečenje hemofilije B u SAD daje pacijentima veoma potreban faktor zgrušavanja, ali su njegovi doživotni troškovi lečenja visoki. Kod lica sa teškim simptomima potreban je rutinski i skupi režim lečenja, čija efikasnost, s vremenom, može da oslabi, prenosi Blic pisanje Srne.

Naučnici procenjuju da je životni trošak za svakog pacijenta sa umerenom do teškom hemofilijom B oko 21 do 23 miliona dolara. Troškovi lečenja u Britaniji jeftiniji su nego u SAD, ili drugde u Evropi, ali još uvek iznose desetine miliona dolara po pacijentu tokom njegovog života.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter