Izvor:
11.12.2016 u 01:13
0

Panika u okolini Novog Sada: Zbog PTIČJEG GRIPA ulice BLOKIRANE!

Preduzeta opsežna akcija u Kovilju.

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković izjavio je danas da su inspekcijske službe utvrdile u petak da je živina u dva gazdinstva u Kovilju zaražena ptičijim gripom.

Novaković je rekao da je zbog toga sinoć preduzeta opsežna akcija u Kovilju i da su danas blokirane tri ulice uz vodu u tom selu.

Prema njegovim rečima, živina koja je zaražena pričijim gripom biće uništena, a “šteta neće biti velika, jer se ne radi se o velikom broju živine pošto nije reč o farmama već o manjim grupama jata u gazdinstvima”. On je dodao da će država nadoknaditi štetu vlasnicima.

Novaković je apelovao na sve držaoce živine da je drže u zatvorenom prostoru, da je ne puštaju napolje kako ne bi dolazila u kontakt ni sa komšijskom živinom, ni sa pticama lutalicama, kako je pojasnio, jer one takođe raznose virus ptičjeg gripa, s obzirom da su dolazili u kontakt sa zaraženim labudovima.

Predsednik Južnobačkog okruga je istakao da apsolutno ne postoji opasnost za zdravlje ljudi od ove zaraze, da su veterinarske ekipe dobro organizovane, da su angažovani svi veterinari na području Novog Sada i da je Veterinarska uprava iz Beograda na lice mesta poslala ekipu stručnih ljudi.

– Naučni veterinarski institut permanentno uzorkuje i prati sva sumnjiva obolenja i sumnjiva ponašanja kod živine. Akcija je kontrolisana, reon koji je zahvaćen je kontrolisan, nadam se da širenja zaraze neće biti i još jednom apelujem na držaoce živine da poštuju savete stručnjaka i živinu drže u zatvorenom kako bi se onemogućilo širenje zaraze – zaključio je Novaković.

Pojava ptičjeg gripa na području Kovilja detektovana je 29. novembra i to kod divljih labudova. Od tada je uginulo 15 jedinki tih ptica, a utvrđeno je, kako je rekao Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, da je sedam labudova uginulo kao posledica zaraze ptičjim gripom.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter