Izvor: BSC Happy/M.P.
10.05.2023 u 10:43
0

ROĐENA PRVA BEBA SA TRI DNK: Ima troje roditelja?

Prva u Velikoj Britaniji

Prva beba u Velikoj Britaniji stvorena sa DNK od tri osobe rođena je upotrebom pionirske procedure vantelesne oplodnje, kažu izveštaji.

Dete se razvilo kroz proces poznat kao tretman mitohondrijalnog doniranja (MDT) koji uključuje uzimanje jezgra iz jednog od majčinih jajnih ćelija – koje sadrži njenu DNK – i implantaciju u donorsko jaje čije je jezgro uklonjeno, ali je zadržalo zdravu mitohondriju i DNK donora.

Za razliku od obične DNK, koja ima genetske informacije koje nam pomažu da postanemo ono što jesmo, mitohondrijska DNK obezbeđuje snagu za ćeliju i upoređuje se sa baterijom.

Mnogi naučnici u ovoj oblasti insistiraju da je izraz „beba sa troje roditelja“ netačan iz tog razloga jer više od 98,8 odsto DNK još uvek potiče od dvoje ljudi.

Britanski parlament dao je zeleno svetlo proceduri 2015. godine, a regulatorno telo, Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), razmatra zahteve za njeno korišćenje.

Prvo britansko „dete sa tri roditelja“ otkriveno je zahtevom za slobodu informacija upućenom HFEA. Klinika je navodno saopštila da je mali broj beba sada rođen u Velikoj Britaniji nakon MDT-a.

Lekari na klinici ne objavljuju detalje o rođenju iz svog MDT programa, zbog zabrinutosti da bi određene informacije mogle da ugroze poverljivost pacijenata.

Britanija nije prva zemlja koja stvara decu rođenu kroz MDT. 2016. godine u Meksiku je rođeno dete po ovoj proceduri.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter