Izvor: NOVA.RS
26.09.2025 u 15:15
0

UVRSTITE JE U ISHRANU: Crna čokolada – jedini slatkiš koji lekari preporučuju

Studije pokazuju da crna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti

Čokoladu mnogi zaobilaze iz straha od gojenja, međutim crna čokolada je mnogo bolji izbor nego bilo koja druga vrsta slatkiša.

Kada je reč o slatkišima, često im je teško odoleti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati.

Posledice: visok šećer u krvi, gojaznost zbog visokog unosa kalorija, a bez nutrijenata, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedan slatkiš koji stručnjaci često preporučuju kao poželjan u ishrani – crna čokolada.

Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa umerenim konzumiranjem može obezbediti antioksidanse i minerale, i potencijalno zaštititi od srčanih oboljenja. Međutim, može sadržati i velike količine šećera i kalorija.

PROČITAJTE: KREMA KOJA BRIŠE OŽILJKE: Naučnici napravili serum koji se odlično pokazao u lečenju kože

Tamna čokolada je bogata hranljivim sastojcima koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje. Napravljena je od semena drveta kakaa i jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidanasa.

Studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Prema medicinskoj platformi „Healthline“, jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:

  • 11 g vlakana
  • 66 % preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 57 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 85 % preporučenog dnevnog unosa mangana
  • bogata je kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.
  • Vrlo hranljiva

Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona može biti prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima.

Jedna čokoladica od 50 g sa 70–85% kakaa sadrži:

  • Vlakna: 5,5 g
  • Gvožđe: 33% dnevne potrebe (DV)
  • Magnezijum: 28% DV
  • Bakar: 98% DV
  • Mangan: 43% DV

Takođe sadrži i dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.

Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je povoljan – većinom sadrži zdrave masti kao što su oleinska, stearinska i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povećati nivoe holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih kalorija iz masti.

Međutim, 50 g je velika količina jer sadrži i oko 300 kalorija i 12 g šećera – zato je važno konzumirati je umereno.

Moćan izvor antioksidanasa

Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja deluju kao antioksidansi – poput polifenola, epikatehina, katehina i proantocijanidina.

Ovi antioksidansi pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.

Mogu pomoći u:

  • snižavanju „lošeg“ LDL holesterola
  • zaštiti ćelija od oštećenja
  • prevenciji zadebljanja arterija
  • boljoj regulaciji šećera u krvi
  • očuvanju zdravlja mozga
crna čokolada, kakao
FOTO: FREEPIK.COM/drobotdean

Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak

Flavonoidi iz tamne čokolade stimulišu endotel (unutrašnji sloj arterija) da proizvodi azot oksid (NO), koji opušta krvne sudove i smanjuje otpor protoku krvi – što snižava pritisak.

Ipak, istraživanja su pomešana. Na primer, jedna studija iz 2019. pokazala je da konzumiranje 85% tamne čokolade može blago povisiti pritisak nakon dva sata, ali tokom stresa ipak pomaže u njegovom snižavanju.

Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti.

Povećava HDL i štiti LDL od oksidacije

Tamna čokolada može pomoći u poboljšanju važnih faktora rizika za srčana oboljenja, poput snižavanja LDL holesterola i šećera u krvi. Neki oblici LDL holesterola lako oksidiraju, što može dovesti do oštećenja arterija. Antioksidansi u kakau pomažu u zaštiti LDL-a od oksidacije.

Takođe, tamna čokolada sadrži teobromin i stilbene, koji mogu doprineti povećanju „dobrog“ HDL holesterola.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Sastojci iz tamne čokolade mogu značajno zaštititi od oksidacije LDL-a. Dugoročno, to znači manje holesterola u arterijama i manji rizik od bolesti srca.

Studije su pokazale da konzumiranje tamne čokolade 3 puta nedeljno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 9%, a 45 g nedeljno za 11%.

Međutim, unos preko 100 g nedeljno ne donosi dodatne koristi.

Može zaštititi kožu od sunca

Flavanoli iz tamne čokolade mogu:

  • zaštititi kožu od UV oštećenja
  • poboljšati protok krvi u koži
  • povećati gustinu i hidrataciju kože
  • Studije su pokazale da se minimalna doza UV zračenja potrebna da izazove crvenilo povećava nakon 12 nedelja konzumiranja čokolade bogate flavanolima.

Ali, čokolada ne može zameniti kremu za sunčanje i druge oblike zaštite.

Može poboljšati moždane funkcije

Tamna čokolada može poboljšati moždane funkcije, jer flavanoli poboljšavaju protok krvi u mozgu, posebno kod mladih osoba.

Može doprineti boljoj pažnji, učenju i pamćenju, a kod starijih sa blagim kognitivnim oštećenjem usporiti pad funkcija i potencijalno smanjiti rizik od demencije.

Takođe sadrži kofein i teobromin, koji dodatno doprinose kratkoročnom poboljšanju budnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter