
Foto: FREEPIK.COM/The Yuri Arcurs Collection
UVRSTITE JE U ISHRANU: Crna čokolada – jedini slatkiš koji lekari preporučuju
Studije pokazuju da crna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti
Čokoladu mnogi zaobilaze iz straha od gojenja, međutim crna čokolada je mnogo bolji izbor nego bilo koja druga vrsta slatkiša.
Kada je reč o slatkišima, često im je teško odoleti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati.
Posledice: visok šećer u krvi, gojaznost zbog visokog unosa kalorija, a bez nutrijenata, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedan slatkiš koji stručnjaci često preporučuju kao poželjan u ishrani – crna čokolada.
Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa umerenim konzumiranjem može obezbediti antioksidanse i minerale, i potencijalno zaštititi od srčanih oboljenja. Međutim, može sadržati i velike količine šećera i kalorija.
PROČITAJTE: KREMA KOJA BRIŠE OŽILJKE: Naučnici napravili serum koji se odlično pokazao u lečenju kože
Tamna čokolada je bogata hranljivim sastojcima koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje. Napravljena je od semena drveta kakaa i jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidanasa.
Studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Prema medicinskoj platformi „Healthline“, jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:
- 11 g vlakana
- 66 % preporučenog dnevnog unosa gvožđa
- 57 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
- 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
- 85 % preporučenog dnevnog unosa mangana
- bogata je kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.
- Vrlo hranljiva
Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona može biti prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima.
Jedna čokoladica od 50 g sa 70–85% kakaa sadrži:
- Vlakna: 5,5 g
- Gvožđe: 33% dnevne potrebe (DV)
- Magnezijum: 28% DV
- Bakar: 98% DV
- Mangan: 43% DV
Takođe sadrži i dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.
Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je povoljan – većinom sadrži zdrave masti kao što su oleinska, stearinska i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povećati nivoe holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih kalorija iz masti.
Međutim, 50 g je velika količina jer sadrži i oko 300 kalorija i 12 g šećera – zato je važno konzumirati je umereno.
Moćan izvor antioksidanasa
Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja deluju kao antioksidansi – poput polifenola, epikatehina, katehina i proantocijanidina.
Ovi antioksidansi pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.
Mogu pomoći u:
- snižavanju „lošeg“ LDL holesterola
- zaštiti ćelija od oštećenja
- prevenciji zadebljanja arterija
- boljoj regulaciji šećera u krvi
- očuvanju zdravlja mozga

Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak
Flavonoidi iz tamne čokolade stimulišu endotel (unutrašnji sloj arterija) da proizvodi azot oksid (NO), koji opušta krvne sudove i smanjuje otpor protoku krvi – što snižava pritisak.
Ipak, istraživanja su pomešana. Na primer, jedna studija iz 2019. pokazala je da konzumiranje 85% tamne čokolade može blago povisiti pritisak nakon dva sata, ali tokom stresa ipak pomaže u njegovom snižavanju.
Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti.
Povećava HDL i štiti LDL od oksidacije
Tamna čokolada može pomoći u poboljšanju važnih faktora rizika za srčana oboljenja, poput snižavanja LDL holesterola i šećera u krvi. Neki oblici LDL holesterola lako oksidiraju, što može dovesti do oštećenja arterija. Antioksidansi u kakau pomažu u zaštiti LDL-a od oksidacije.
Takođe, tamna čokolada sadrži teobromin i stilbene, koji mogu doprineti povećanju „dobrog“ HDL holesterola.
Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Sastojci iz tamne čokolade mogu značajno zaštititi od oksidacije LDL-a. Dugoročno, to znači manje holesterola u arterijama i manji rizik od bolesti srca.
Studije su pokazale da konzumiranje tamne čokolade 3 puta nedeljno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 9%, a 45 g nedeljno za 11%.
Međutim, unos preko 100 g nedeljno ne donosi dodatne koristi.
Može zaštititi kožu od sunca
Flavanoli iz tamne čokolade mogu:
- zaštititi kožu od UV oštećenja
- poboljšati protok krvi u koži
- povećati gustinu i hidrataciju kože
- Studije su pokazale da se minimalna doza UV zračenja potrebna da izazove crvenilo povećava nakon 12 nedelja konzumiranja čokolade bogate flavanolima.
Ali, čokolada ne može zameniti kremu za sunčanje i druge oblike zaštite.
Može poboljšati moždane funkcije
Tamna čokolada može poboljšati moždane funkcije, jer flavanoli poboljšavaju protok krvi u mozgu, posebno kod mladih osoba.
Može doprineti boljoj pažnji, učenju i pamćenju, a kod starijih sa blagim kognitivnim oštećenjem usporiti pad funkcija i potencijalno smanjiti rizik od demencije.
Takođe sadrži kofein i teobromin, koji dodatno doprinose kratkoročnom poboljšanju budnosti.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
REVOLUCIJA U MEDICINI: Naučnici razvili gel koji obnavlja i regeneriše zubnu gleđ
U SRBIJI OKO 140.000 OBOLELIH: Danas je Svetski dan borbe protiv psorijaze
NADA U LEČENJU ALCHAJMERA: Novi oblik vitamina K mogao bi regenerisati neurone









