Izvor: Telegraf.rs
01.09.2023 u 17:45
0

NIJE SVAKO SALO ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Doktorka otkriva koje je najrizičnije i kako da ga istopite

Ukoliko je pravilno raspoređen, višak kilograma ne prestavlja alarmantan zdravstveni problem u odnosu na salo stacionirano na jednom delu tela

Kad je u pitanju naše zdravlje, višak masnoće retko kada ima pozitivan uticaj, a jedno mesto na telu posebno je opasno za skladištenje masnih naslaga.

Višak masnoće na stomaku, takozvana viscelarna mast ono je što lekari nazivaju “smrtonosnom težinom”, a ovaj mračni nadimak salo na stomaku dobilo je iz veoma jasnog razloga – može da utiče na skraćenje životnog veka.

U velikoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Heart Association ispitani su stanovnici u dobi od 40 do 69 godina i istraživači su otkrili da žene koje su zaobljene u predelu stomaka imaju od 10 do 20 odsto veći rizik od srčanog udara u odnosu na one koje višak kilograma imaju raspoređen po celom telu.

Bez obzira na to da li imate optimalnu težinu, mali višak kilograma ili mnogo kilograma koje bi trebalo da eliminišete, ukoliko imate nataloženo salo oko stomaka, imate i mnogo veći rizik od zdravstvenih problema i prerane smrti.

Dr Sara Garsed kaže za „The Sun“ da su pacijenti često šokirani kada saznaju da mogu da budu u riziku od bolesti ako imaju višak masti na stomaku uprkos tome što nisu gojazni.

pixabay, ilustracija

 

– Gojenje u centralnom delu tela je opasno zbog vrste masti – kaže dr Garsed.

– Ukoliko se masnoća nalazi oko celog stomaka, to je jasan pokazatelj viscelarne masti. Ona je opasna, jer se nalazi oko unutrašnjih organa, vrši pritisak na njih i doprinosi riziku da postanete žrva ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prema njenim rečima, viscelarne masti drastično povećavaju rizik za razvoj srčanih bolesti, infarkta, šloga, dijabetesa, raka dojke, Alchajmerove bolesti i problema sa jetrom.

– Ono što najviše zabrinjava u vezi sa gojenjem oko stomaka je to što viscelarna mast može odmah početi da izaziva probleme. Istraživanje Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu otkrilo je da razvoj viscelarne masti može brzo da poveća insulinsku rezistenciju, stavljajući vas u visok rizik od predijabetesa ili dijabetesa.

Viscelarna masnoća takođe može da utiče na skok krvnog pritiska, zbog čega je srce dodatno opterećeno.

Pritisak na unutrašnje organe, a posebno na srce, ima negativni ukupan uticaj na zdravlje, a ako težinu nosite oko stomaka, gubitak ovog viška telesne masti može da pomogne u poboljšanju zdravlja.

– Nije svaka stomačna mast viscelarna; zapravo nam je potrebno malo masti u središnjem delu tela da bi zaštitilo organe, ali kad premaši više od jednog sloja zdrave masti, onda postaje problem – objašnjava dr Sara.

– Istraživanje sa Državnog univerziteta u Koloradu navodi nas da verujemo da je oko 10 odsto ukupne telesne masti viscelarna mast i iako ne postoji način da tačno utvrdimo koliko viscelarne masti imamo, možete tako nešto da pretpostavite kad se pogledate u ogledalo. Ukoliko imate građu u obliku jabuke, sa težinom koja se nalazi u gornjem delu tela, sa vitkijim nogama i rukama, to je znak da imate viscelarnu mast.

Takođe možete da obmotate krojački santimetar oko struka i da proverite svoje mere. Ukoliko ste žensko i imate obim struka veći od 88,9 centimetara, to je često pokazatelj viscelarne masti. Takođe, ukoliko ste muškarac i vaš obim struka je 101,6 centimetara ili više, takođe imate viscelarnu mast.

Dr Sara ujedno otkriva i dva načina pomoću kojih je moguće eliminisati viscelarnu mast.

1. Redovno vežbajte

Aerobne vežbe su posebno efikasne u smanjivanju viscelarne masti. Brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, aerobik ili plivanje su aktivnosti koje mogu da budu od velike koristi u eliminisanju viscelarnih masti.

Ove vežbe povećavaju broj otkucaja srca tokom određenog vremenskog perioda, podstičući telo da sagoreva viscelarne masti za energiju.

Preporuka je da u početku primenjujete aerobne aktivnosti dva do tri puta sedmično u trajanju od pola sata.

2. Promenite ishranu

Smanjenje količine prerađene hrane poput čipsa, peciva, kobasica i hrane za poneti je dobar prvi korak. Nauštrb ovih prehrambenih proizvoda unosite voće, povrće, jaja, ribu, piletinu, integralni pirinač i/ili integralni hleb.

Smanjenje unosa alkohola takođe može da bude od koristi u smanjenju telesnih masti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter