Izvor: autonet.hr
25.04.2023 u 13:57
0

Nov automobil nije dobar za zdravlje? „Povećava RIZIK OD KANCERA“

Malo ko ne uživa u prepoznatljivom mirisu kabine

Malo ko ne uživa u prepoznatljivom mirisu kabine potpuno novog automobila. Međutim, za njega su zaslužni ne baš preporučljiva za udisanje hemijska jedinjenja, od kojih neka mogu da budu i kancerogena.

Jedna od prednosti kupovine novog automobila svakako je onaj prepoznatljivi miris u kabini, koji može dobro da se nanjuši u prvim nedeljama ili mesecima korišćenja. Taj miris je toliko privlačan da na tržištu mogu da se kupe i osveživači vazduha, koji daju sličan efekt, ali najnovija studija kineskih naučnika kaže da u mirisu novog automobila i ne bi trebalo baš previše uživati.

Kancerogena jedinjenja

Oni su analizirali hemijska jedinjenja najčešće pronađena u kabinama automobila, a koji se povezuju s materijalima korišćenim u njihovoj proizvodnji. Istraživali su odakle dolaze, u kojim se temperaturnim i drugim uslovima pojavljuju, ali i od čega su sastavljeni mirisi karakteristični za kabinu novog automobila. Rezultati su pokazali kako dolaze od hemijskih jedinjenja koja otpuštaju plastični delovi unutrašnje armature, presvlake sedišta, popularni tapecirung na vratima i krovu, tepisi i ostale površine.

Najčešće detektirana hemikalija bila je formaldehid, a nakon njega slede acetaldehid i još dvadesetak takvih jedinjenja – a velik deo njih svojim koncentracijama premašio je preporučene doze za ljude. Ovakva jedinjenja često su i kancerogena u većim dozama, pa izloženost mirisu kabine (pogotovo novog) automobila, kažu naučnici, ne bi smela da bude česta i dugotrajna.

Studija zaključuje da njihov uticaj može da poveća rizik od karcinoma, gledano tokom celog života, za vozače koji veliku količinu vremena provode u kabinama automobila ili kamiona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter