Izvor: Mondo.rs
01.03.2023 u 12:05
0

PREHLADA I GRIP HARAJU SRBIJOM, A JEDNU GREŠKU SVI PRAVE: Doktorka upozorila na lečenje sa OPASNIM POSLEDICAMA

Koja je najveća greška u lečenju prehlade?

Ambulante i čekaonice u domovima zdravlja u Srbiji su krcate pacijentima koji se žale na simptome prehlade i gripa, a kako ističu, u odnosu na prethodne godine tegobe su nešto jače. Tome je, po njihovom išljenju, dopirinelo to što smo usled korone bezmalo tri godine nosili maske i nismo imali prilike da na prirodan način razvijemo imunitet.

Lekari ističu da ni kod blage prehlade ne treba sami da se lečite, čak neki preparati koji se mogu kupiti bez recepta, a trebalo bi da pomognu kod ovih stanja, zapravo nanose više štete nego koristi.

Otorinolaringolog Vladimir Zajcev upozorio je na jednu od najopasnijih grešaka u lečenju obične prehlade.

Zavisnost od spreja za nos

Po rečima stručnjaka, najčešća greška kućne terapije je upotreba vazokonstriktornih lekova. Činjenica je da mnogi sprejevi zapravo nisu toliko efikasni u borbi protiv prehlade, većina njih samo privremeno otklanja simptome, ali doprinose razvoju zavisnosti od koje se nije tako lako osloboditi.

„Ovo je simptomatska terapija“, kaže doktor i ukazuje da je mnogo efikasnije obratiti se lekaru koji će proceniti koja terapija je adekvatna.

Stručnjakinja je takođe istakla da curenje iz nosa koje traje više od dve nedelje može da ukazuje na razvoj hroničnog vazomotornog rinitisa, zbog čega je neophodno obratiti se lekaru.

OVE NAMIRNICE IMAJU NAJVIŠE PESTICIDA: Omiljeno voće na vrhu liste!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter